Marcel Boloș despre cota unică de impozitare: „Este în avantajul românilor”

În contextul discuțiilor despre o posibilă trecere la impozitul progresiv, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a clarificat că Guvernul nu intenționează să schimbe cota unică de impozitare, subliniind beneficiile pe care acesta le aduce economiei și românilor.

Într-o conferință de presă susținută luni, ministrul a subliniat că menținerea cotei unice este esențială pentru încurajarea muncii și sprijinirea celor care activează pe piața muncii, în special în contextul economic actual.

Marcel Boloș a declarat că „rămânem cu cota unică, care știm că a produs mult bine pentru toți românii”. El a punctat că încurajează munca, care știm că „este în avantajul celor care își desfășoară activitatea în câmpul muncii și în felul acesta noi continuăm”.

Cota unică vs. impozitul progresiv

Deși s-a vehiculat ideea că un sistem de impozitare progresiv ar putea fi implementat în viitor, ministrul a precizat că o astfel de schimbare nu este în planurile actuale ale guvernului.

Boloș a explicat că impozitul progresiv este mai potrivit pentru țările dezvoltate, unde există un nivel mai ridicat de prosperitate economică. România, însă, are încă nevoie de cota unică pentru a stimula economia și a susține cetățenii în această perioadă dificilă.

„Impozitul progresiv se potrivește doar în perioadele în care statele sunt dezvoltate, au un anumit nivel de dezvoltare și deocamdată România și românii au nevoie de cota unică pentru a fi sprijiniți în această perioadă grea pentru ceea ce înseamnă traiul de zi cu zi”, a explicat ministrul.

FMI și recomandările privind impozitul progresiv

Întrebat de ce Fondul Monetar Internațional și alte instituții internaționale recomandă trecerea la un impozit progresiv, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat că fiecare țară are particularitățile sale economice.

În cazul României, ministrul a accentuat importanța implementării bugetelor de investiții, atât pentru Politica de Coeziune, cât și pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Particularitățile pe care le are România, de țară în curs de dezvoltare, până la a ajunge la nivelul de statut de țară dezvoltată, mai trebuie să ne implementăm cel puțin bugetele de investiții pentru Politica de Coeziune și pentru ceea ce înseamnă Planul Național de Redresare și Reziliență și e nevoie în continuare să apărăm cota unică, așa cum este ea acum reglementată de Codul fiscal”, a concluzionat Marcel Boloș.