Temeri privind încetinirea creșterii economice

De aceea, spune Marcel Boloș, trebuie luate măsuri din timp.

”Există acest semnal de îngrijorare în ceea ce priveşte încetinirea creşterii economice, de aceea trebuie luate măsuri din timp pentru ca să susţinem dezvoltarea economică şi să alocăm aceste fonduri care ţin de sprijinul mediului de afaceri pentru o perioadă de timp care să fie predictibilă”, a declarat acesta la Digi24.

Ministrul Finanțelor a adăugat că  ”semnalele îngrijorătoare vin din Europa Centrală, zona Germaniei, unde s-au înregistrat scăderi ale producţiei industriale cu 3,6%”.

Potrivit lui Marcel Boloș, ”e un fenomen pe care-l întâlnim şi în Austria, 1,6%. E un fenomen de contagiune financiară şi între economiile ţărilor care au schimburi economice relevante. De aceea trebuie să fim prudenţi”.

Întrebat dacă ne pregătim de o criză economică, oficialul a spus:

”Nu, n-aş putea spune acest lucru, dar prudenţa ne îndeamnă să fim chibzuiţi în cheltuirea banilor publici. Nu avem semnale de acest fel şi nu se pune problema în acest mod”.

Creșterea economică a României, care stă la baza rectificării bugetare, a fost revizuită în scădere la 2,8%, față de estimarea anterioară de 3,4%.

Economie
SURSA FOTO: Dreamstime

România, cel mai mare deficit din UE

Tot la Digi24, Marcel Boloș a dezvăluit că România are cel mai mare deficit din Uniunea Europeană. Ministrul Finanțelor a discutat despre această situație și a oferit detalii cu privire la sursele suplimentare de venit care vor contribui la buget.

Oficialul a afirmat că este în acord cu previziunea Comisiei Europene. În ceea ce privește încasările bugetare, ministrul a subliniat că se vor obține sume considerabile atât prin îmbunătățirea colectării veniturilor, cât și prin aplicarea amnistiei fiscale.

„Suntem în acord cu previziunea pe care a făcut-o Comisia Europeană, atunci când a publicat rezultatele de primăvară ale previziunilor pe care le face de două ori pe an, și acum, această revizuire de deficit bugetar, de la 5% la 6,9% era necesară în contextul în care au fost luate o serie de măsuri în contextul acestui an, cu privire la drepturile salariale pentru ceea ce a însemnat Sănătatea, dar și funcționarii publici, apărarea națională și ordinea publică”, a declarat demnitarul.

Marcel Boloș a explicat că aceste măsuri au avut loc pe fondul grevelor și protestelor justificate ale oamenilor care solicitau creșteri salariale. Îndeplinirea acestor cerințe a dus la necesitatea unei rectificări bugetare, iar o astfel de ajustare era previzibilă.

„De asemenea, trebuie să spunem că ritmul investițiilor pe care îl avem, și implementarea proiectelor impun cofinanțări mai mari”, a adăugat oficialul.

Ministrul Finanțelor a precizat că rectificarea bugetară implică o creștere a deficitului bugetar de la 5% la 6,9%. De asemenea, a subliniat că veniturile au crescut datorită măsurilor adoptate în ultimul an. Marcel Boloș a adăugat că se observă o creștere în categoriile de venituri fiscale, iar amnistia fiscală va contribui, la rândul ei, la majorarea veniturilor bugetare. Mai multe puteți citi aici.