Marcel Boloș, despre planul fiscal structural și ajustarea deficitului bugetar
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat marți, într-o conferință de specialitate, importanța planului fiscal structural pentru România și necesitatea ajustării deficitului bugetar pe o perioadă de șapte ani.
Planul va trebui transmis Comisiei Europene până pe 15 octombrie 2024, deși unele state-membre, inclusiv Franța, au cerut prelungirea termenului până în ianuarie-februarie 2025.
„Pentru România este foarte important acest plan din perspectiva traiectoriei de ajustare a deficitului bugetar. Pe Comisie o interesează deficitul în termen ESA, adică în termen de angajamente pe care le are România şi care fundamentează deficitul de tip ESA” a explicat Marcel Boloș.
El a subliniat că ajustarea bugetară trebuie să fie una rezonabilă, astfel încât să nu afecteze investițiile și să asigure o politică fiscală suportabilă.
Necesitatea modernizării sistemului fiscal și digitalizarea sectorului financiar
Ministrul a evidențiat faptul că modernizarea sistemului fiscal este esențială pentru asigurarea unei perspective solide și sustenabile pentru finanțele publice. Marcel Boloș a avertizat că fără această modernizare a sistemului fiscal, speranțele de a avea „o perspectivă solidă de sustenabilitate pentru finanțele publice sunt deșarte”.
El a menționat că măsurile implementate, precum modulele e-Factura, e-TVA și e-Transport, au contribuit la o mai bună colectare a veniturilor și la reducerea gap-ului de TVA.
Rectificarea bugetară aprobată recent arată o creștere de 10,4 miliarde de lei din colectare, semn că măsurile de digitalizare dau rezultate.
Eforturile de ajustare fiscal-bugetară și importanța unei fiscalități echilibrate
Ministrul și-a exprimat dorința ca pachetul de măsuri referitor la ajustarea fiscal-bugetară să aibă „componenta de fiscalitate zero”, astfel încât povara fiscală să nu cadă în totalitate asupra mediului de afaceri.
„Efortul pe care îl facem și care se va intensifica la un moment dat în ceea ce privește restructurarea sistemului de cheltuieli publice, dar și a sistemului de cheltuieli al companiilor de stat și al companiilor locale are un singur scop: ca ajustarea fiscal-bugetară să nu ducă sarcina fiscală în totalitate spre mediul de afaceri”, a precizat Boloș.
Marcel Boloș a subliniat necesitatea ca ajustarea fiscală să fie realizată astfel încât să nu blocheze investițiile statului, iar strategia Ministerului Finanțelor se bazează pe digitalizare, combaterea evaziunii fiscale și restructurarea cheltuielilor publice, cu o componentă de fiscalitate cât mai redusă.
Programul guvernamental de investiții, obiectivele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru 2024-2025 și fondurile europene din cadrul multianual pentru România au fost discutate în cadrul conferinței „RoInvest – Ediția a V-a”, unde ministrul a participat la dezbateri pe subiecte esențiale pentru economia națională.