Vești de ultimă oră despre PNRR. Ministrul Marcel Boloş a vorbit despre jaloanele pe care Ministerele le-au avut de îndeplinit până la data de 1 iulie, dar și despre următorii pași pe care România trebuie să îi facă în fața Comisiei Europene.
România și-a respectat toate angajamentele în fața Comisiei Europene. Marcel Boloș anunță că până la data de 1 iulie, Ministerele au avut de îndeplinit 27 de jaloane din PNRR, iar procesul de validare cu Comisia Europeană va putea începe deja.
El a mai precizat că au fost depuse deja toate documentele care confirmă îndeplinirea jaloanelor.
„Până ieri, la sfârşitul zile, toate ministerele de linie care au fost implicate şi au avut în responsabilitate jaloanele pentru trimestrul 2 au depus documentele care fac dovada ducerii la îndeplinire a jaloanelor pe care le-au avut în responsabilitate”, a spus el.
În ceea ce privește împărțirea jaloanelor, ministrul a explicat că ministerul Mediului a avut un jalon, ministerul Energiei 4 jaloane, ministerul Dezvoltării regionale, 6 jaloane, Ministerul de Finanţe, un jalon, ministerul Sănătăţii, 3 jaloane, ministerul Justiţiei, un jalon, SGG-ul, un jalon, ministerul Cercetării şi Digitalizării, 3 jaloane, ministerul Investiţiilor, un jalon, ministerul Muncii, un jalon şi ministerul Educaţiei, 3 jaloane.
Marcel Boloș, despre jaloanele din PNRR
„Documentaţiile ministerelor au fost depuse la ministerul Investiţiilor, urmează în perioada următoare să începem procesul de validare cu Comisia Europeană a acestor jaloane, pentru ca la termenul pe care îl avem, pentru cererea de plată numărul doi, pentru care termenul este luna octombrie 2022, să putem să avem validate cele 27 de jaloane şi să putem să ne depunem cererea de plată în condiţiile pe care le cunoaşteţi”, a spus ministrul.
Marcel Boloș a mai adăugat că doar în primul trimestru al anului, 24 de jaloane au fost îndeplinite. „Pentru trimestrul 4 sunt 55 de jaloane, fiind trimestrul ultim din an, cu cea mai mare greutate”, a mai spus Boloş.
Totalul jaloanelor pentru anul 2022 este de 130, a mai adăugat Boloș, care a mai precizat că pentru trimestrul doi, jaloanele au avut anumite particularităţi.
Mai exact, 18 dintre acestea sunt acte normative pe care Guvernul şi Parlamentul au trebuit să le adopte. Printre acestea, cele mai importante au fost decarbonizarea, proiectul zonelor metropolitane, cel privind administrarea bunurilor confiscarea, interoperabilitatea, ordonanţa cloud-ului guvernamental, proiectul privind modificarea economiei sociale.
Guvernul României va depune mari eforturi pentru îndeplinirea jaloanelor
Restul jaloanelor au vizat lansări de apeluri de proiecte, a mai spus ministrul, care a adăugat că Guvernul se mobilizează pentru a putea duce la bun sfârșitși restul jaloanelor.
„În continuare, guvernul României trebuie să facă eforturi pentru ca celelalte jaloane, din trimestrele 3 şi 4, să fie duse la sfârşit”, a mai arătat ministrul, precizând că urmează şi evaluarea proiectelor şi contractare a proiectelor, activităţi cu un grad de complexitate mai ridicat.
În ceea ce privește proiectele din infrastructură, ministrul susține că acestea au ca finalizare contractele de execuţie lucrări şi implementarea acestor proiecte.
„Începem procesul de validare cu Comisia Europeană şi, în acest proces, s-ar putea să fie solicitate informaţii suplimentare sau completări ale documentelor pe care le trimitem la Comisie”, a arătat Marcel Boloş.
El a mai precizat că Executivul comunitar poate să solicite informații suplimentare până la virarea banilor, iar România trebuie să fie pregătită și pentru această situație.
Comisia Europeană poate cere informații suplimentare
„E un proces de validare cu care noi ne-am obişnuit şi Comisia are acest drept, până la virarea banilor, să solicite aceste informaţii suplimentare. Noi avem obligaţia să depunem toate diligenţele necesare pentru ca România să încaseze valoarea această enormă de 3 miliarde de euro, iar din această perspectivă, nu cred că se pune problema ca noi, ca reprezentanţi naţionali şi responsabili pentru cererile de plată, să nu oferim informaţiile” a spus ministrul.
În ceea ce privește șansele privind finalizarea la timp a tuturor jaloanelor, în trimestrul 4, Boloş a afirmat că este foarte greu de spus, adăugând că miniştrii au făcut eforturi pentru a duce la bun sfârşit aceste jaloane.
„Sunt convins că responsabilitatea miniştrilor dar şi a colegilor care sunt implicaţi în implementarea jaloanelor va fi aceeaşi. Nu ne permitem să riscăm încasarea acestor bani, care sunt de o o importanţă vitală pentru stabilitatea financiară a României.