Potrivit acestuia, un obiectiv stabilit în regulamentul Comisiei este de a consolida independența energetică a statelor membre, care vizează atât infrastructura de transport a energiei electrice, cât și pentru gazele naturale.
Mai multe investiții în energie
”Avem această propunere pentru a pune în consultare publică investiţiile pe care le avem gândite pe capitolul REPowerEU. Capitolul REPowerEU este cu obiectiv stabilit prin regulamentul Comisiei, acela de a consolida independenţa energetică a statelor membre şi structura investiţiilor priveşte atât infrastructura de transport a energiei electrice, cât şi infrastructura de transport pentru gazele naturale, împreună cu o serie de măsuri care se referă inclusiv la investiţii verzi, care au componentă de energie verde pentru clădirile rezidenţiale, astfel încât noi să putem respecta termenul pe care îl avem în regulamentul Comisiei Europene de implementare a acestor proiecte, respectiv, data de 31.08.2026”, a declarat Marcel Boloș.
Ministrul a adăugat că, în cazul în care vor fi mandataţi şi se va aproba memorandumul, în următoarea perioadă, vor scoate în consultare publică aceste propuneri de investiţii şi vor organiza dezbatere publică în acest sens pe capitolul REPowerEU, urmând ca după finalizarea acestor consultări şi dezbateri publice să aibă memorandumul final rezultat din consultările publice şi să fie mandataţi mai apoi pentru a purta negocierile cu Comisia Europeană.
”Se parcurg toate procedurile, etapele de transparenţă publică, după care vom reveni pe document, luăm decizia şi veţi continua demersurile aşa cum le vom stabili”, a mai precizat el.
500 de milioane de euro vor fi investiți în infrastructura de transport energetic
Tot în cadrul ședinței de guvern, premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat că sunt în derulare o serie întreagă de proiecte prin care se diversifică şi se măreşte capacitatea de producere a energiei electrice, ce pot avea o finalitate doar dacă reuşim să aliniem şi capacitatea de transport. Potrivit spuselor sale, cu puţin timp în urmă, Guvernul României a aprobat prin Programul de Modernizare aproximativ 500 de milioane de euro pentru infrastructura de transport energetic.
Nicolae Ciucă a vorbit în deschiderea şedinţei de guvern despre îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din PNRR şi întreprinderea tuturor demersurilor la nivelul Guvernului României, astfel încât să absorbim toţi banii din acest program. Potrivit spuselor sale, la nivelul ministerelor de linie s-a discutat cu staff-ul tehnic al Comisiei Europene şi a fost nevoie de clarificări şi decizii astfel încât să ne asigurăm că cerereea de plată numărul doi va fi aprobată.
„În sensul acesta au fost două aspecte importante, unul legal de legea avertizorilor de integritate şi s-a impus modificarea unor prevederi din lege, demers demarat săptămâna aceasta, la nivelul Senatului a fost aprobată modificarea de lege, urmând ca săptămâna viitoare la nivelul Camerei Deputaţilor să intre în dezbatere şi aprobare şi în felul acesta să închidem acest aspect de clarificare. Cel de-al doilea este legat de aplicarea legii decarbonării, astăzi vom avea un proiect de OUG prin care la nivelul ministerului Energiei şi în coordonare cu ministerul Proiectelor şi Investiţiilor Europene acoperim şi acest aspect”, a declarat, miercuri, Nicolae Ciucă.