Ministrul a comentat decizia parlamentarilor de a acordata noi sporuri angajaților din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, dar și suplimentarea numărului de posturi cu 30%. Potrivit lui Marcel Boloș, „nu e de joacă cu ceea ce înseamnă implementarea fondurilor europene și a programelor operaționale”.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloş a declarat marți, la Parlament că ar fi păcat pentru România ca, la un buget de 80 de miliarde de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, să nu putem asigura forţa de muncă necesară pentru atragerea fondurilor europene.
Nu e de joacă cu implementarea fondurilor europene şi a programelor operaţionale
„Eu nu ştiu să se fi luat o decizie care să se aplice, în sensul în care aceste angajări (la minister, n.r.) să fie blocate. Ar fi păcat pentru România ca la un buget de 80 de miliarde de euro (în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n.r.) să nu putem asigura forţa de muncă necesară şi aceşti bani să ajungă mai apoi să fie blocaţi din cauza suplimentării fondurilor de către Comisia Europeană, pentru că nu avem capacitate de implementare.
Nu e de joacă cu ceea ce înseamnă implementarea fondurilor europene şi a programelor operaţionale, pentru că în spate stau sistemele de management şi control, adică structurile organizatorice care răspund de utilizarea acestor bani. Ori, dacă noi nu avem aceste structuri operaţionale riscul de a suspenda banii este mare”, a spus Boloş întrebat fiind despre suplimentarea posturilor din instituţia pe care o conduce.
Se acordă două sporuri pentru angajații instituției
Ministrul de resort a explicat şi decizia parlamentarilor de a fi acordate noi sporuri angajaţilor din instituţia pe care o conduce şi lucrează pe fonduri europene.
„Sunt două tipuri de sporuri. Unul pentru forţa de muncă sau resursele umane care lucrează în domeniul proiectelor. Dacă au un program de 8 ore pentru implementarea proiectelor pot să aibă acest spor de până la 50%. Decizia este a conducătorului instituţiei.
Mai avem un spor de 35% pentru cei care implementează programele operaţionale, cu menţiunea că aceste cheltuieli cu salariile se decontează de la Comisia Europeană. România are Programul Operaţional de Asistenţă Tehnică şi aceste cheltuieli sunt decontabile de la Comisia Europeană.
De asemenea, să nu uităm că pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România nu trebuie să asigure co-finanţarea, deci avem 15% scutire de cheltuială pentru ceea ce înseamnă contribuţia la PNRR. Statului membru i se cere să asigure aceste cheltuieli cu salariile. 30 de miliarde de euro versus o cheltuială cu salariile care poate să ajungă fie şi la 500 de milioane de euro nu cred că este o cheltuială care să pună în dificultate”, a afirmat oficialul.
Numărul angajaților va crește cu 30%
Numărul posturilor din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene va creşte cu 30%, până la 1.943 persoane, pentru gestionarea celor 96 de miliarde de euro fonduri europene, a anunţat, recent, ministrul de resort, Marcel Boloş.
„Dacă în perioada de programare 2014-2020, am gestionat un buget de 24 de miliarde de euro cu 1.407 funcţionari, acum bugetul de gestionat este 96 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creştere a bugetului de trei ori. Am propus o creştere a numărului de posturi, în cadrul organigramei structurii organizatorice. Numărul aprobat de către Guvern este de 1.943 de oameni, este numărul de posturi cu care vom gestiona cei 96 de miliarde de euro”, a explicat Boloş.
Acesta a arătat că majorarea reprezintă doar 30%, nu de trei ori, cum este cazul bugetului gestionat şi a amintit că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu prevede cofinanţare, iar 100% din valoarea proiectelor se decontează de la Bruxelles.