Marcel Boloș: Pachetul de măsuri va trebui să fie mai cuprinzător
„Având în vedere că trebuie să rezolvăm pe fond o problemă de sustenabilitate pentru cele 110 miliarde lei – și este scris cu subiect și predicat în Planul Național de Redresare și Reziliență: pachetul de măsuri, doar cel legat de supraimpozitare, va trebui probabil să fie unul mai complex. Mai cuprinzător, i-aș spune eu, nu neapărat complex, dar unul mai cuprinzător în care să avem măsurile acestea combinate pentru să putem susține pe termen lung”, a transmis Marcel Boloș la Europa FM.
Chestionat dacă soluția este practic o impozitare progresivă, ministrul a accentuat „că trebuie un pachet mai cuprinzător”, așa cum a mai exprimat.
Ministrul a precizat că rămâne la ideea „de a avea un pachet de măsuri mai cuprinzătoare care să rezolve pe fond problema de sustenabilitate a acestei reforme importante pentru România”.
Referitor la păstrarea funcției de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene după rotativă, Marcel Boloș a precizat că decizia este în mână coaliției.
Marcel Boloş, în funcţie şi după rotativă? „Rămân cumpătat până la momentul la care se ia decizia”
„Cum deciziile în politică se pot schimba destul de rapid, sigur că am semnale în acest sens, dar rămân cumpătat până la momentul la care se ia decizia. Pot spune un singur lucru: de la început până în ultima zi de activitate o să-mi desfășor activitatea din respect pentru ceea ce înseamnă banii alocați României”, a precizat ministrul la EuropaFM.
Marcel Boloș a amintit o afirmație a premierului referitoare la posibilitatea negocierii a 1-2 ministere, cele strategice pentru dezvoltarea României, unde „este bine să existe această memorie instituțională”.
„Cu siguranță există o anumită turbulență. Este greu să vii peste noapte. Depinde de cât de mult se respectă un ministru. Dacă intri în profunzime îți ia o anumită perioadă de timp. Dacă te rezumi la a fi de fațadă ministru”, a răspuns Marcel Boloș, întrebat dacă chestiunea fondurilor europene este pusă în pericol de schimbarea ministrului la rotativă.
Cseke Attila (UDMR), ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a făcut afirmații despre supraimpozitare.
Cseke Attila: Sistemul de salarizare și de impozitare în România este unic
Referitor la supraimpozitarea aplicată asupra veniturilor de peste 25.000 de lei din mediul privat, acesta spune că „trebuie așteptată analiza Ministerului de Finanțe”, „analiza se face pe cifre și decizia se ia în baza analizei”.
„Da. Sunt discuții cu privire la tot mediul. Sistemul de salarizare și de impozitare în România este unic, din câte știu”, a adăugat Cseke Attila.
„Abordarea corectă pe zona de impozitare, pe praguri, a veniturilor de peste 25.000 de lei, inclusiv obținute din cumul salariu la stat și pensie”, a spus, la rândul său, Marcel Ciolacu (PSD), președintele Camerei Deputaților.