Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a adus clarificări recente cu privire la stadiul finanțării spitalelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În cadrul discuțiilor avute cu reprezentanții Comisiei Europene, se negociază pentru ca doar 13 spitale să beneficieze de sprijin financiar din cadrul acestui plan.

Alte spitale, care nu se vor mai încadra în termenul limită stabilit de Comisia Europeană, vor trebui să caute surse alternative de finanțare.

Marcel Boloș anunță că doar 13 spitale din PNRR vor beneficia de finanțare europeană

Ministrul Boloș a explicat că, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, numărul spitalelor care vor fi finanțate prin PNRR s-a redus.

Începutul acestui proiect a presupus construirea a 24 de spitale, însă după prima renegociere numărul lor a scăzut la 19, ca într-un final să ajungă la doar 13 spitale cu șanse de finanțare prin PNRR, în condițiile în care există deja contracte de achiziție publică semnate și lucrările au început.

„Iniţial, când am pornit Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, am pornit la drum cu 24, după care la prima renegociere au rămas 19, iar acum discuţiile cu Comisia Europeană au fost ca toate acele spitale care au contractele de achiziţie publică încheiate şi munca în şantier începută să poată continua finanţarea din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Această negociere este în momentul de faţă în lucru cu reprezentanţii Comisiei, urmează să fie definitivată în cursul acestei luni. Îngrijorarea pe care o are Comisia este că aceste proiecte de infrastructură spitalicească, care sunt complexe şi cu un nivel ridicat de risc de implementare, nu vor fi finalizate până pe 31 august 2026”, a declarat Boloș.

Îngrijorarea Comisiei Europene

O preocupare majoră exprimată de oficialii Comisiei Europene este legată de termenul limită pentru finalizarea acestor proiecte.

Marcel Bolos
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Bolos

Comisia estimează că infrastructura spitalicească este complexă și riscantă din punct de vedere al implementării, iar termenul de 31 august 2026 ar putea să nu fie respectat.

Ministrul Boloș a menționat că, în acest context, se caută soluții pentru ca proiectele să nu rămână fără finanțare.

„Îngrijorarea pe care o are Comisia este că aceste proiecte de infrastructură spitalicească, care sunt complexe și cu un nivel ridicat de risc de implementare, nu vor fi finalizate până pe 31 august 2026”, a subliniat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Posibile soluții pentru continuarea proiectelor

Pentru a evita ca spitalele să rămână neterminate, Boloș a precizat că există analize în curs pentru identificarea unor soluții financiare alternative.

Acestea includ posibilitatea ca unele dintre spitale să fie transferate în cadrul Politicii de Coeziune, în Programul de Sănătate, sau să beneficieze de sprijinul împrumuturilor de la Banca Europeană de Investiții.

„Niciunul dintre aceste spitale nu va rămâne în voia sorţii, înţelegând importanţa pe care o au. 13 sunt în discuţie cu Comisia Europeană pentru ca să fie păstrate la finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Diferenţa de şase, până la 19, cât ne-am angajat, analizăm posibilitatea de a fi transferate în Programul de sănătate sau în împrumutul BEI”, a spus Boloș.

Probleme cu termenul de finalizare

Marcel Boloș a explicat și că realizarea unui spital nu este un proces rapid și că există provocări semnificative în ceea ce privește respectarea termenelor stabilite inițial. Construcția unui spital presupune ani de muncă, pregătire și implementare a proiectului, iar termenul de finalizare de un an nu este realist.

„Deci, în momentul de faţă, analizele şi discuţiile pe care le avem sunt ca proiectele să aibă identificate surse de finanţare şi să nu afectăm infrastructura de sănătate. (…) Aceste proiecte nu sunt proiecte care se fac de pe o zi pe alta.

A construi un spital înseamnă ani de muncă, de pregătire a proiectului şi de implementare (…) şi cred că nimeni nu se aştepta ca un spital construit de la fundaţie să fie gata într-un an de zile”, a mai spus ministrul.

Împrejurări dificile pentru proiectele de spitale

În cadrul discuțiilor cu Comisia pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, Boloș a menționat că în PNRR au fost inițial prevăzute 26 de proiecte pentru spitale.

Cu toate acestea, șase dintre acestea au fost eliminate încă din toamna anului 2023 din cauza „riscului ridicat” de a nu fi realizate. Astfel, proiectele care vor rămâne în continuare în derulare vor trebui să îndeplinească cerințele stricte impuse de Comisia Europeană.

Diferențele de finanțare dintre PNRR și împrumuturile BEI

Un alt aspect important menționat de Marcel Boloș este diferența între sursele de finanțare. Fondurile din PNRR sunt nerambursabile, ceea ce le face mult mai atractive pentru proiectele de infrastructură.

Pe de altă parte, împrumuturile de la Banca Europeană de Investiții sunt sub formă de credit, iar aceste sume trebuie returnate. Aceasta este o diferență esențială în cadrul negocierilor pentru susținerea proiectelor de spitale.

Fondurile alocate prin PNRR sunt nerambursabile, pe când împrumuturile de la Banca Europeană de Investiții (BEI) trebuie rambursate.