Marcel Boloş anunță o schemă de ajutor de stat pentru exploatarea minereurilor neferoase

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat vineri, în cadrul unei conferințe desfășurate la Oradea, că se va implementa o schemă de ajutor de stat destinată exploatației minereurilor neferoase, incluzând cuprul, argintul și aurul, precum și operațiunile de prelucrare a acestora.

Bugetul alocat acestor proiecte este semnificativ, depășind suma de 10 milioane de euro.

„Avem în pregătire o schemă de ajutor de stat pentru exploatarea minereurilor neferoase, pentru că România are zăcăminte bogate de minereuri neferoase pe care le putem exploata şi este o formă de sprijin pentru producţia industrială, care vedem trimestru de trimestru că nu înregistrează un trend prea bun”, a precizat Marcel Boloş în cadrul unei conferințe de presă susţinută în Oradea.

Conform declarațiilor sale, cuprul reprezintă cu mult cel mai amplu zăcământ de neferoase din România. Oficialul a transmis că țara noastră are o rezervă de peste 700.000 de tone, urmat de argint, aur și alte metale neferoase.

Marcel Boloș
Marcel Boloș / SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

Exploatarea zăcămintelor de aur, o activitate „eligibilă”

Conform declarațiilor ministrului Boloș, exploatarea depozitelor de aur este considerată o activitate eligibilă.

„Condiţiile de exploatare sunt cele impuse prin autorizaţia de mediu. Dacă există astfel de zăcăminte la Autoritatea Naţională a Resurselor Minerale, atunci este o activitate eligibilă. Nu trebuie să ne sperie astfel de posibilităţi. Măcar aude lumea”, a afirmat Marcel Boloș.

Ministrul a adăugat că proiectele beneficiază de un buget substanțial, depășind suma de 10 milioane de euro, fonduri alocate din bugetul de stat. Acest lucru se datorează dificultății accesării fondurilor europene pentru astfel de activități.

„Scopul nostru este să putem sprijini economia şi producţia industrială. Ne-am orientat spre activităţile de producţie şi de exploatare de minereuri neferoase tocmai pentru că este nevoie de susţinerea producţiei industriale.

Se vede cu ochiul liber această nevoie. Pentru marile companii poate că este bine de gândit un program special pentru ceea ce înseamnă tranziţia verde pentru producţia industrială, de folos pentru România pe termen lung”, a transmis Boloș.

Munții Apuseni găzduiesc unele dintre cele mai abundente zăcăminte aurifere din Europa. Vestigiile celor mai vechi exploatări miniere de aur descoperite în această zonă datează din perioada dacică și romană.

Zăcămintele de metale neferoase se găsesc în diverse zone din România. Cu precădere în regiunile montane și colinare. Unele dintre cele mai cunoscute zone cu astfel de zăcăminte includ Muntenia, Moldova, Transilvania și Banatul.

De exemplu, în Muntenia, în zona Munților Apuseni și în nordul Moldovei sunt exploatate zăcăminte de cupru și alte metale neferoase.

În Transilvania, în apropierea Munților Metaliferi și în regiunea Harghitei, se găsesc zăcăminte de plumb, zinc, aur și argint.

Banatul este cunoscut pentru zăcămintele de cupru, plumb și zinc.