Marcel Boloș a plătit 199 de lei la curent, luna trecută

Marcel Boloș și-a exprimat în mod public surprinderea că factura sa de energie electrică a venit într-un cuantum neașteptat de mare. Descriindu-se ca fiind un consumator moderat de energie, această situație l-a luat prin surprindere pe ministrul Finanțelor.

Declarațiile acestuia au venit, joi, 28 martie, după ce a fost întrebat de către presă care este suma plătită ultima dată pentru consumul de electricitate. Boloș spune că nu își poate explica de ce a fost o sumă atât de mare.

Potrivit declarațiilor lui, factura sa de energie electrică a însumat 199 de lei. În contrast cu cea anterioară, care se situa între 100 și 120 de lei. El și-a exprimat confuzia cu privire la această sumă, deoarece nu folosește o cantitate mare de energie electrică acasă.

Boloș a evidențiat că consumul său este mai degrabă moderat. El a adăugat că utilizează doar un bec, televizorul, frigiderul și alte dispozitive obișnuite într-o gospodărie.

„199 de lei am plătit ultima dată, dar nici nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare, având în vedere că nu sunt un mare consumator de energie.

Deci aceasta este valoarea facturii pe care am plătit-o la factura de curent electric, comparativ cu faptul că folosesc un bec, un frigider, un televizor şi toate aparatele de consum pe care le am în locuinţă”, a explicat Marcel Boloș.

Într-o ședință de Guvern desfășurată ieri, 28 martie, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că cabinetul său va păstra plafonarea tarifelor la energie electrică și gaze naturale până la începutul primăverii anului 2025.

În timpul ședinței, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat faptul că România se bucură de unele dintre cele mai reduse tarife la energie electrică și gaze naturale de pe plan european.

energie electrica pret cost curent
Energie electrică / SURSĂ FOTO: Dreamstime

Facturile vor exploda după expirarea plafonului, în 2025

După expirarea plafonului impus de autorități, se preconizează că facturile vor înregistra o creștere semnificativă începând cu anul 2025. Un furnizor a anunțat deja prețurile care vor intra în vigoare după data de 31 martie 2025.

În prezent, tariful pentru un kilowatt-oră variază între 68 de bani și 1,3 lei, în funcție de nivelul de consum. După expirarea plafonului, furnizorul român Getica 95 a anunțat că va stabili un preț de 7 lei pentru fiecare kilowatt-oră furnizat. Acest preț va fi suplimentat cu alte taxe și tarife reglementate, conform informațiilor publicate de economica.net.

Este de remarcat că vorbim despre un tarif care poate ajunge până la zece ori mai mare decât cel practicat în prezent!

Prin urmare, furnizorul de energie va impune un tarif de 7.000 de lei pe megawatt-oră (MWh).