Bani europeni pentru România! Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a dezvăluit câți bani a primit țara noastră din momentul aderării la Uniunea Europeană, dar și cu cât a contribuit la bugetul blocului comunitar.
România a beneficiat de fonduri europene în valoare de 95 de miliarde de euro, spune Marcel Boloș
De la momentul aderării la Uniunea Europeană și până în prezent, România a beneficiat de fonduri europene în valoare de peste 95 de miliarde de euro. În același timp, a contribuit cu 30 de miliarde de euro la bugetul blocului european.
Potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, balanța financiară netă indică un excedent de 65 miliarde de euro.
„România este un capitol important în povestea Uniunii Europene. Vorbim de o şansă acordată odată cu banii veniţi de la Bruxelles pentru infrastructură modernizată şi oportunităţi pentru toţi românii.
Faptul că am fost aproape de acest domeniu încă de la momentul aderării m-a făcut să fiu un promotor convins al faptului că banii europeni schimbă cu adevărat vieţi. Datele arată aşa: la fiecare 1 euro cu care am contribuit am primit 3 euro înapoi.
Concret, de la aderare şi până în prezent, România a primit peste 95 miliarde de euro şi a contribuit cu 30 miliarde de euro la bugetul blocului european. Astfel, balanţa financiară netă ne arată un plus de 65 miliarde euro”, a transmis el pe Facebook.
Ministrul a adăugat că în 2020, România a atins pragul de 30 miliarde de lei investiți din fonduri europene într-un singur an. Iar anul trecut s-a înregistrat un nivel record de 80 miliarde de lei. Pe lângă aceste aspecte, aderarea României la Uniunea Europeană a implicat și integrarea în piața unică, oferind libertate de circulație a mărfurilor, persoanelor, serviciilor și capitalului.
În acest context, oficialul a evidențiat că investițiile străine s-au dublat de la momentul aderării la Uniunea Europeană, crescând de la 42 de miliarde de lei în 2007 la aproximativ 108 miliarde de euro în 2022.
Potrivit lui Marcel Boloș, faptul că România a devenit atractivă pentru companiile europene nu a însemnat doar investiții, ci și dezvoltarea unor domenii care erau neglijate în trecut. Pentru români, aceasta s-a tradus și în salarii mai mari.
În ultimii 17 ani, salariul minim a fost majorat de 20 de ori. Atunci, în 2007, salariul minim pe economie a crescut de la 390 de lei brut la 3.300 de lei brut. Acest lucru a fost precizat de el pe rețeaua de socializare.
Proiecte realizate cu fonduri europene
Oficialul a menționat zeci de școli și grădinițe construite de la zero sau modernizate cu fonduri europene, inclusiv în comune și orașe mici, precum și despre peste 1.300 de kilometri de drumuri construite sau modernizate.
De asemenea, prin fondurile europene aferente perioadei 2014 – 2020, peste 95.000 de companii din România au fost sprijinite să devină mai productive prin investiții în retehnologizare, automatizare și creșterea eficienței energetice, a mai scris ministrul Finanțelor.
Alte proiecte realizate cu fonduri europene enumerate de Marcel Boloș au fost:
- Aeroporturi regionale modernizate sau în curs de modernizare și extindere cu fonduri europene, în județe liberale – Iași, Cluj, Suceava, Sibiu, Bihor, Maramureș.
- Noul pod peste Tisa, către Ucraina, cel mai mare șantier deschis în Maramureș după 1990, cu o finanțare de 30 milioane euro prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
- Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată – mii de kilometri de rețea, care au adus normalitatea în milioane de case.