Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, l-a acuzat pe premierul Marcel Ciolacu că îl discreditează în fața Comisiei Europene, într-un moment în care România are nevoie să demonstreze că poate combate evaziunea fiscală.
Marcel Boloș îl acuză pe Marcel Ciolacu de discreditare
Vineri seară, pe 9 august, Marcel Boloș a declarat că nu i-au picat bine declarațiile lui Marcel Ciolacu, în condițiile în care Ministerul de Finanțe face eforturile necesare pentru a combate evaziunea fiscală și pentru a îmbunătăți colectarea creanțelor bugetare.
„Nu mi-a picat bine această remarcă a domnului prim-ministru, în condițiile în care Ministerul de Finanțe face eforturile necesare pentru combaterea evaziunii fiscale, de asemenea, pentru o mai bună colectare a acestor creanțe bugetare la bugetul de stat prin soluțiile corecte pentru a încasa mai mulți bani la buget și din respect față de cei care își plătesc impozitele și taxele la timp. Nu cred că a fost o remarcă prea potrivită, în condițiile în care România are nevoie de credibilitate în acestă perioadă în relația cu Comisia Europeană”, a declarat el la Digi24.
Întrebat dacă declarațiile premierului i-au afectat credibilitatea, Boloș a răspuns:
„Nu m-a pus într-o situație prea plăcută în relația cu Comisia Europeană”.
Cât despre o posibilă remaniere, Ministrul Finanțelor a spus:
„Este decizia dumnealui și dumnealui apreciază ce este potrivit. Atâta vreme cât sunt cel care coordonează planul fiscal, structural și am nevoie de credibilizarea acestor măsuri, pentru că Comisia apreciază dacă noi suntem neputincioși pentru combaterea fenomenului de evaziune fiscală sau nu putem să ne punem în aplicare nici planul pentru îmbunătățirea colectării creanțelor bugetare, vă dați seama că acest lucru contează foarte mult. Soluțiile pe care le-am propus sunt corecte față de cei care își plătesc impozitele și taxele”.
Premierul Marcel Ciolacu l-a ironizat pe ministrul Finanțelor
Întrebat miercuri despre propunerea de a permite firmelor cu datorii la bugetul de stat să efectueze plăți în numerar, dar cu un plafon stabilit pentru aceste plăți, premierul Marcel Ciolacu a declarat:
„În ceea ce priveşte plafoanele, nu ştiu dacă mai e acea emisiune celebră, cu copiii spun lucruri trăznite, câteodată şi ministrul Finanţelor spune lucruri trăsnite”.
Ciolacu a discutat și despre dialogul care se desfășoară între Ministerul Finanțelor Publice și mediul de afaceri.
„Până acum, marea problemă a oricărui Guvern, din punctul meu de vedere, a fost că nu exista transparenţă. În acest moment există transparenţă. Normal că această transparenţă creează şi breaking news-uri pentru că ce trec anumiţi funcţionari, cum consideră un anumit ministru, pune aceste acte normative în transparenţă.
Eu am anunţat în şedinţa de Guvern nu va mai trece nimic prin şedinţa de Guvern până nu închide toate discuţiile cu mediul de afaceri şi cu cei implicaţi. Pe urmă urmează să discutăm în coaliţie şi apoi să luăm decizia în Guvern. Mi se pare un lucru cât se poate de corect”, a mai spus el.
Afirmațiile premierului au venit după ce Marcel Boloș a declarat la Digi24 că „este un lucru de normalitate ca impozitele şi taxele datorate bugetului să fie achitate”, el explicând că acei contribuabili care au datorii la buget şi poprire pe conturi ar putea avea limitări în tranzacţiile pe care le fac cu bani numerar până la plata debitelor către buget.
El a adăugat că cei care au datorii la bugetul de stat ar putea avea restricții în ceea ce privește tranzacțiile pe care le efectuează.
Potrivit lui Marcel Boloș, „poţi să faci plăţi, în numerar, dar până în limita a 5.000 de lei pentru marii contribuabili, 2.500 pentru contribuabilii mijlocii şi 1.000 de lei pentru contribuabilii mici, dar acea limită pe care o ai este doar e perioada în care au poprirea. Dacă ţi-ai plătit impozitele şi taxele, şi se ridică această limită şi poţi să facă în continuare plăţile în numerar, fără niciun fel de problemă”.