Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat miercuri, pe 27 septembrie, că amendamentul acceptat la legea privind măsurile fiscal-bugetare, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, că va aduce 350 milioane lei în plus la buget.

Este vorba despre impozitul aplicat băncilor pe cifra de afaceri de 2% pentru o perioadă de 2 ani (2024-2025) şi apoi o revenire la 1%, din 2026.

Întrebat câți bani ar putea fi aduși în plus la buget prin amendamentele adoptate de Executiv privind măsurile fiscale, oficialul a spus:

„Cele adoptate în plus, adică discutăm de cei 2% pe o perioadă de doi ani de zile. Această măsură are impact de 350 milioane lei şi, de asemenea, adiţionalitatea la companiile de petrol şi gaze naturale de 0,5% din cifra de afaceri sunt alte 600 milioane lei.”

Redevențele vor face parte din etapa a doua de măsuri fiscale

Marcel Boloș a adăugat că redevenţele vor face parte din etapa a doua de măsuri care face obiectul analizei în ministerul pe care îl conduce. Ministrul a mai precizat că sunt trei elemente fundamentale la redevenţe şi anume resursele minerale, partea de petrol şi gaze naturale.

Redevenţele fac parte din etapa a doua a măsurilor, pentru că aceste măsuri ca să avem un proces de consolidare fiscal-bugetară sănătos vor continua. Partea de redevenţe face obiectul analizei în Ministerul de Finanţe. Am precizat că avem trei elemente fundamentale la redevenţe. Sunt resursele minerale, partea de ţiţei şi partea de gaze naturale. Acestea sunt redevenţe pe care încercăm să le reaşezăm.

Este total nedrept ca, spre exemplu, pentru resursele minerale, 36 de resurse minerale să ne aducă, la nivelul unui an, 336 milioane lei sau după cum este total nedrept să avem 300.000 de hectare de teren la proprietatea statului român şi să ne aducă 2,5 milioane lei pe an.

Suferinţa se vede în această nevoie pe care o avem continuu pentru pensii, salariile profesorilor, medicilor, bani pe care nu îi găsim şi atunci sigur că acestea sunt bogăţii ale statului pe care trebuie să le valorificăm corespunzător”, a explicat el, citat de news.ro.

Se majorează pensiile în România

Tot miercuri, ministrul Marcel Boloș a anunțat că implementarea reformei privind sistemul de pensii general este în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fiind responsabilitatea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Există două cerințe în acest jalon fundamentale, cea referitoare la eliminarea inechităților din sistemul public de pensii și cea referitoare la reașezarea pensiilor din sistemul public de pensii.

Potrivit lui, noua formulă de calcul a pensiilor va fi compusă din două elemente. Are ca prim element de calcul valoarea de referință, respectiv valoarea de referință a punctului de pensie, și cel de-al doilea element este numărul de puncte.

Acest număr de puncte se calculează ca și un raport simplu între salariul de încadrare lunar al omului raportat la salariul mediu brut din economie.

Vă amintim că luni, premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că pensiile mici vor crește cel mai mult, prin noua lege a pensiilor, ce va fi gata până la sfârșitul anului. S-au discutat trei variante pe Legea Pensiilor. Sunt inechități foarte mari. Din acest motiv, Comisia Europeană caută un echilibru social.