Necesitatea refinanțării datoriei guvernamentale
Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a anunțat miercuri că necesarul de refinanțare a datoriei guvernamentale pentru lunile octombrie și noiembrie 2024 a fost de aproximativ 30 miliarde RON (echivalentul a circa 6 miliarde EUR). Din această sumă, aproximativ 22 miliarde RON au fost atrase de pe piața internă.
Ministerul Finanțelor refinanțează datoria publică și deficitul bugetar din surse interne (licitații interbancare, emisiuni pentru populație) și externe, utilizând și buffer-ul valutar administrat de BNR. În octombrie-noiembrie, au fost atrase 25,7 miliarde RON, iar până acum s-au acoperit 97% din necesarul de finanțare pentru 2024 (227 din 235 miliarde RON).
Instabilitatea politică afectează strategia de împrumuturi externe și planificarea bugetului pe 2025. Ministerul menține un buffer valutar pentru 4 luni de finanțare brută, cu fluctuații pe termen scurt, dar nivelul exact rămâne confidențial.
„Aceste refinanțări se susțin atât cu sursele împrumutate de pe piața internă (în principal licitațiile organizate pe piața interbancară și emisiunile pentru populație), cât și cu cele contractate de pe piața externă, precum și cu disponibilitățile existente în buffer-ul în valută deținut de către Ministerul Finanțelor la BNR”, a explicat ministrul.
Ministrul Boloș atenționează cu privire la impactul instabilității politice
Boloș a subliniat că instabilitatea politică reprezintă un factor semnificativ care complică strategia de împrumuturi externe.
„Aceasta generează dificultăți în ceea ce privește strategia de împrumuturi pe piețele externe, pentru asigurarea finanțării deficitului bugetar și a datoriei publice. Lipsa unui buget definitivat pentru anul 2025, elaborat în baza traiectoriilor asumate prin Planul bugetar-structural național pe termen mediu, agravează aceste dificultăți”, a declarat Boloș.
Surse de finanțare și buffer-ul valutar
În perioada octombrie-noiembrie 2024, Ministerul Finanțelor a atras aproximativ 25,7 miliarde RON (echivalent), incluzând:
- 1 miliard EUR din plasamente private și împrumuturi de la instituții financiare internaționale, care au consolidat buffer-ul valutar.
- 21 miliarde RON de pe piața internă prin titluri de stat și programele Tezaur și Fidelis destinate populației.
- Până la această dată, Ministerul a acoperit 227 miliarde RON (97%) din necesarul brut de finanțare revizuit pentru 2024, estimat la 235 miliarde RON.
Boloș a reiterat politica Ministerului Finanțelor de a nu dezvălui nivelul exact al buffer-ului valutar, având în vedere fluctuațiile semnificative ale intrărilor și ieșirilor pe perioade scurte. Cu toate acestea, Ministerul urmărește menținerea unui buffer suficient pentru până la 4 luni de finanțare brută, acceptând variații pe termen scurt.
„Această strategie oferă stabilitate și flexibilitate în gestionarea datoriei publice, în contextul incertitudinilor economice și politice”, a concluzionat ministrul.