Marcel Boloș a observat o mobilizare exemplară a primăriilor din întreaga țară

Marcel Boloș a afirmat că se apropie de finalul unui an în care a observat o mobilizare exemplară a primăriilor din întreaga țară, recunoscând că, la nivel central, a fost o provocare să țină pasul cu ritmul susținut al proiectelor implementate de acestea.

„La Ministerul Finanțelor, înțelegem că dezvoltarea regională este esențială pentru coeziunea României. De aceea, planificarea bugetară pe termen mediu, prin alocările din fondurile europene și naționale, este orientată pentru a susține proiecte care să asigure progresul fiecărei regiuni, indiferent de mărimea comunităților sau de specificul geografic”, a scris el pe Facebook.

Ministrul Finanțelor a menționat că, în acest an, autoritățile și-au asumat un angajament important pentru dezvoltarea durabilă, fiind prima dată când au schimbat perspectiva asupra creșterii economice, punând accent pe investiții.

Acesta a subliniat că, pentru prima oară, în cadrul rectificărilor bugetare, bugetele de investiții nu doar că nu sunt reduse, ci chiar suplimentate, mutând astfel modelul de creștere economică de pe consum pe investiții.

„Anul acesta, ne-am asumat un angajament important pentru dezvoltarea durabilă: este prima dată când am schimbat perspectiva asupra creșterii economice și am pus accentul pe investiții.

Este pentru prima dată când, la rectificările bugetare, nu doar că NU reducem bugetele de investiții, ci le suplimentăm! În acest fel se va muta modelul de creștere economică de pe consum pe investiții”, a scris oficialul.

Potrivit lui Marcel Boloș, investițiile planificate pentru anul în curs depășesc 125 de miliarde de lei, reprezentând peste 7% din PIB.

Cum au fost structurate programele naționale

De asemenea, ministrul a precizat că s-a pus accent pe un proces bine structurat de programare și elaborare a programelor naționale, finanțate atât din fonduri europene, cât și din fonduri naționale, care includ:

    • Planul Național de Redresare și Reziliență – fonduri europene de 28,9 miliarde euro și aproximativ 17 miliarde euro cofinanțări, incluse în calculul deficitului bugetar;
    • Politica de Coeziune pentru perioada 2021-2027 – finanțări de 30 miliarde euro din fonduri europene și 16 miliarde euro din fonduri naționale;
    • Fondul European pentru Acțiuni Climatice aduce un sprijin de 5 miliarde euro (începând cu anul 2025);
    • Fondul de Modernizare – alocări de 15 miliarde euro pentru perioada 2022-2030;
    • Programul Anghel Saligny – peste 10 miliarde euro, la care se adaugă finalizarea Programelor Naționale de Dezvoltare Locală (PNDL 1 și PNDL 2) și a programelor naționale gestionate de Compania Națională de Investiții (CNI).