Primele emisiuni de obligațiuni verzi ar putea fi lansate anul acesta

Conform unui comunicat emis joi, 8 februarie, de Ministerul Finanțelor, Executivul a aprobat joi un proiect de Hotărâre de Guvern referitor la finanțarea unor proiecte destinate protejării mediului înconjurător și combaterii schimbărilor climatice.

Printre aceste proiecte etichetate ca fiind „verzi” se numără cele legate de producția de energie regenerabilă, eficiența energetică, prevenirea și controlul poluării, transportul ecologic, gestionarea durabilă a apei și a apelor uzate, adaptarea la schimbările climatice, construcțiile ecologice și gestionarea durabilă a resurselor naturale și a terenurilor.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a spus că primele emisiuni obligațiuni verzi ar putea fi lansate anul acesta.

„Era ultimul pas pe care îl mai aveam de îndeplinit pentru a putea emite obligaţiuni verzi. Aşa că, în curând veţi vedea primele emisiuni lansate.

Vorbim despre un instrument prin care vom asigura finanţare pentru proiecte precum dezvoltarea reţelei de transport cu metroul în oraşele Bucureşti şi Cluj-Napoca, electrificarea căii ferate pentru a asigura servicii feroviare integral electrice în principalele zone urbane din România şi creşterea eficienţei energetice a fondului de clădiri şi înfiinţarea de noi zone de păduri urbane”, a explicat ministrul Marcel Boloş, citat în comunicatul Ministerului.

Potrivit Calendarului indicativ de emisiuni de titluri de stat pentru anul 2024, se preconizează că primele emisiuni de obligațiuni verzi vor fi lansate în acest an, atât pe piețele internaționale, cât și pe piața internă.

Marcel Boloș
Marcel Boloș / SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

Obligaţiunile verzi vor permite finanţarea Agendei Verzi a României

Tot joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a furnizat detalii despre ședința de Guvern. Potrivit declarațiilor sale, Executivul a aprobat astăzi cadrul general de obligațiuni destinate protejării mediului înconjurător și combaterii schimbărilor climatice. Constantin a elucidat proiectele concrete și domeniile care vor fi finanțate prin intermediul acestui cadru de obligațiuni.

Mihai Constantin a anunțat că Guvernul a aprobat „cadrul general de obligațiuni destinate protejării mediului înconjurător și combaterii schimbărilor climatice”.

Conform comunicatului său, în cadrul ședinței Executivului s-a stabilit un plan general pentru emiterea de obligațiuni verzi.  Acesta are ca obiectiv protejarea mediului înconjurător și combaterea schimbărilor climatice.

Această inițiativă are ca scop sprijinirea financiară a Agendei Verzi a României. Este menit să atragă investitori interesați de proiectele de conservare a mediului.

Constantin a evidențiat că obligațiunile verzi reprezintă un instrument eficace pentru canalizarea finanțării către proiecte ce au impact pozitiv asupra mediului înconjurător.

Iată domeniile care ar putea beneficia de obligațiuni verzi:

  1. Producția de energie regenerabilă
  2. Eficientizarea energetică a clădirilor
  3. Prevenirea și controlul poluării
  4. Transportul curat
  5. Gestionarea sustenabilă a apei și a apelor uzate
  6. Adaptarea la schimbările climatice
  7. Clădiri verzi
  8. Gestionarea durabilă a resurselor naturale și a utilizării terenurilor

Mai multe puteți afla aici.