Trei ministere primesc bani
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că este „o zi importantă pentru investițiile strategice ale României”, menționând că pe agenda ședinței de Guvern se află alocarea a aproximativ 4 miliarde de lei pentru suplimentarea bugetelor ministerelor Dezvoltării, Investițiilor și Transporturilor
„Este o zi importantă pentru investiţiile strategice ale României. Spun asta pentru că pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern avem alocarea a aproximativ 4 miliarde lei pentru suplimentarea bugetelor pentru Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene şi Ministerul Transporturilor si Infrastructurii România”, spune ministrul Finanţelor într-o postare pe Facebook.
El subliniază că aceste investiții nu influențează doar indicatorii macroeconomici, ci, mai important, au un impact direct asupra vieții de zi cu zi a românilor, asupra comunităților lor și asupra perspectivelor acestora pentru viitor.
„Concret, pentru Ministerul Dezvoltării alocăm 2,56 miliarde lei, pentru susţinerea investiţiilor din programele Anghel Saligny, programele Companiei Naţionale de Investiţii şi Programele Naţionale de Dezvoltare Locala 1 şi 2. Mai exact, avem 210 milioane lei pentru proiectele aferente PNRR din Valul renovării, 490 milioane lei pentru proiectrele aferente Companiei Naţionale de Investiţii şi 1,86 miliarde lei pentru programele de modernizare a drumurilor şi asigurarea infrastructurii de apă-canalizare. În plus, alocăm pentru MDLPA şi 5 miliarde lei credite de angajament, tot pentru obiectivele de investiţii”, anunţă Marcel Boloş.
Planuri de peste 8 miliarde lei din partea mediului de afaceri
Miercuri, Ministerul Finanțelor a anunțat că mediul de afaceri a solicitat fonduri în valoare de peste 8 miliarde lei în cadrul primei sesiuni de înscriere a proiectelor de investiții cu impact economic semnificativ. Această sumă este de 3,5 ori mai mare decât bugetul alocat de autorități.
Între 29 iulie 2024 și 9 septembrie 2024, Ministerul Finanțelor a desfășurat prima sesiune online pentru depunerea cererilor de finanțare, în cadrul schemei de ajutor de stat stabilită prin H.G. nr. 300/2024. Această schemă vizează sprijinirea dezvoltării regionale prin încurajarea realizării de investiții.
În prima sesiune, au fost prezentate 45 de cereri pentru acordul de finanțare a proiectelor de investiții, totalizând o valoare de 8,04 miliarde lei.
Suma totală solicitată pentru ajutoare de stat se ridică la 3,77 miliarde lei.
„Mă bucur să observ apetitul ridicat pentru apelul de proiecte, întrucât schemele de ajutor de stat nu sunt doar un suport financiar, ci și un catalizator al investițiilor care generează noi locuri de muncă, stimulează competitivitatea și contribuie la echilibrul dezvoltării regionale.
Economia românească are nevoie de astfel de instrumente pentru a naviga cu succes prin tranziția către o economie modernă, bazată pe valoare adăugată ridicată și pe sustenabilitate.
Prin aceste măsuri, ne asigurăm că România rămâne o destinație atractivă pentru investiții, capabilă să își consolideze poziția în lanțurile valorice globale și să își protejeze interesele economice strategice. Îi încurajez pe cei care nu vor obține acum finanțare să se pregătească pentru următoarele sesiuni, pentru că până la epuizarea bugetului mai au ocazia să profite de această formă de sprijin.
De altfel, vedem că Ministerul Finanțelor se dovedește un partener solid pentru antreprenorii pregătiți să treacă la următorul nivel, dovadă că în anul 2024, în baza schemelor de ajutor de stat, ce au ca obiectiv dezvoltarea regională (H.G. nr.807/2014 și H.G. nr.332/2014), sunt în derulare 64 proiecte de investiții cu o valoare totală de 11 miliarde lei, pentru care se va plăti un ajutor de stat în valoare de 4 miliarde lei”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Schema de ajutor de stat dispune de un buget total de 2,25 miliarde lei, echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. În prima sesiune, suma alocată este de 750 milioane lei.
Cererile de finanțare au fost depuse de companii din diverse sectoare, inclusiv
- industria farmaceutică
- aeronautică
- auto
- alimentară (pentru fabricarea hranei pentru animale și a băuturilor)
- chimică
- și industria materialelor de construcții
Modul în care se vor analiza proiectele
Ministerul Finanțelor va evalua cererile de finanțare prezentate conform H.G. nr. 300/2024 în următorul mod:
- Cererile de finanțare vor fi analizate în ordinea descrescătoare a punctajului obținut, cu condiția ca suma solicitată pentru ajutorul de stat să se încadreze în bugetul disponibil al sesiunii (750 milioane lei).
- Analiza cererilor va fi finalizată în termen de maximum 60 de zile lucrătoare de la publicarea listei pe site-ul Ministerului Finanțelor.
- După finalizarea procesului, companiile vor primi o scrisoare care va include fie acordul de finanțare, fie o notificare de respingere, sau o solicitare de informații suplimentare, în funcție de caz.
- Dacă se solicită informații suplimentare, întreprinderea trebuie să furnizeze răspunsul în termen de 15 zile lucrătoare.
- După ce Ministerul Finanțelor primește răspunsul de la întreprindere, va relua procesul de analiză.
- Dacă se eliberează buget disponibil din cauza emiterii unor scrisori de respingere, analiza va continua cu cererile de finanțare care nu au fost incluse inițial în bugetul alocat. Aceste cereri vor fi evaluate în ordinea punctajului obținut. Termenul de 60 de zile pentru analiză va începe să curgă de la data începerii evaluării acestor cereri suplimentare.
Punctajul a fost determinat conform criteriilor de evaluare stabilite de HG nr. 300/2024, care includ:
- valoarea cheltuielilor eligibile
- tipul investiției inițiale
- locația realizării investiției
- codul CAEN pentru care se solicită finanțarea
Cine sunt cei eligibili?
Pentru a fi eligibile pentru finanțare cu ajutor de stat conform HG nr. 300/2024, companiile trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative:
- Să fie înregistrate conform Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
- Să efectueze o investiție inițială în România, în termen de maximum 3 ani de la demararea acesteia, în unul dintre sectoarele eligibile specificate în anexa nr. 1 a schemei de ajutor de stat.
- Să nu fie clasificate ca „întreprinderi în dificultate”.
- Să nu se afle în proceduri de executare silită, insolvență, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională, lichidare, suspendare temporară a activității sau să nu fie supuse unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat.
- Să nu primească alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile legate de costurile salariale în cadrul aceluiași proiect de investiție.
- Să nu efectueze relocări către unitatea în care va avea loc investiția inițială.
În plus, întreprinderile cu cel puțin un exercițiu financiar încheiat trebuie să îndeplinească următoarele condiții pentru a accesa ajutorul de stat: rentabilitatea cifrei de afaceri să fie pozitivă în cel puțin unul dintre ultimele trei exerciții financiare încheiate, iar capitalurile proprii să fie pozitive în ultimul exercițiu financiar încheiat.
De asemenea, pentru a fi eligibile, pe lângă criteriile generale, întreprinderile nou-înființate trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- să aibă un capital social subscris și vărsat de minimum 100.000 lei
- să nu aibă acționari care, în ultimii doi ani înainte de data depunerii cererii, au deținut sau dețin în România o altă întreprindere cu același obiect de activitate pentru care se solicită finanțarea