Marcel Boloş anunță că ponderea veniturilor fiscale în PIB va crește în 2025
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a comunicat, vineri, că România și-a asumat anumite obligații pentru anul 2025. Acestea sunt prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență.
El a subliniat că este necesară o creștere a ponderii veniturilor fiscale în PIB cu 2,5 puncte procentuale față de nivelul înregistrat în 2019.
Boloș face aceste declarații în contextul discuțiilor sumbre despre situația economică a României în 2025. Iată răspunsul ministrului referitor la măsurile fiscale care ar putea fi luate în 2025:
„S-a creat în spaţiul public o adevărată tragedie, că ministrul Finanţelor a început să fie clarvăzător şi să spună că în 2025 se va întâmpla nu ştiu ce catastrofă. Spune altceva ministrul Finanţelor: că în 2025 avem nişte angajamente. Şi dacă ne uităm la acele angajamente, acolo se spune foarte clar: va creşte ponderea veniturilor.
Nu Boloş Marcel a scris acest lucru, nu Marcel Ciolacu, nu Nicolae Ciucă. Este scris în PNRR negru pe alb, nu-i un secret acest lucru, şi anume că ponderea veniturilor fiscale în PIB faţă de anul de referinţă 2019 trebuie să crească cu 2,5 puncte procentuale”, a precizat Marcel Bolos.
Boloș a subliniat și că este încă prea devreme să anticipăm ce tip de politică fiscală va fi adoptată anul viitor. El a adăugat că răspunsul la această întrebare va fi dat de persoana care va depune cererea de plată cu numărul patru.
Boloș nu va refuza un nou post de ministru
Acesta a mai adăugat că, în cazul în care va fi considerat un ministru eficient și dacă se va considera că ar trebui să facă parte din viitorul Guvern, el nu va ezita să accepte oportunitatea.
În ceea ce privește măsurile fiscale pentru 2025, ministrul spune că orice măsură plănuită în acest an s-ar putea dovedi a fi nepotrivită în 2025.
„Care va fi calea de urmat pentru ca să ajungem la această ţintă cantitativă? Adică vom avea un impact bugetar pe care va trebui să îl urmărim din implementarea acestei reforme şi, la momentul respectiv, cine va ajunge să depună cererea de plată numărul 4 va trebui să dea un răspuns la această întrebare.
Sigur, mă întrebaţi care va fi tipul de politică fiscală? Prematur de spus. Dacă acum m-aş hazarda să spun o măsură care va fi urmată de către România, ar putea să nu fie aşa”, a explicat ministrul Finanţelor la Digi24.
Economistul Mircea Coșea atrage atenția cu privire la motivul deciziilor guvernanților de a oferi diverse vouchere pentru a câștiga sprijin popular. El a remarcat că anul următor se anunță a fi extrem de dificil. Mai ales pentru economia țării.
Având în vedere cheltuielile efectuate în acest an cu promisiunile electorale, Guvernul se va vedea în situația de a fi nevoit să crească taxele și impozitele.
Mircea Coșea a evidențiat faptul că banii rezultați din munca populației românești sunt risipiți. Potrivit analizei sale, politica socială este insuficient gândită și necesita îmbunătățiri semnificative. Citiți mai multe despre acest subiect, chiar aici.