Explicaţii de la minstrul Finanţelor, Marcel Boloș, cu privire la schimbările aduse legii privind evaziunea fiscală. Mai precis, el a vorbit despre controversatul prag de 1 milion de euro.

Prevederea legală care stipulează că evaziunea fiscală în valoare de până la un milion de euro nu atrage sancțiuni penale, în cazul în care prejudiciul este recuperat, se aplică exclusiv pentru prima infracțiune de acest fel, fiind considerată o excepție.

Marcel Boloş explică importanţa noii prevederi legale în contextul luptei împotriva evaziunii

Boloș subliniază că, începând cu a doua abatere, pedepsele pentru astfel de fapte devin extrem de severe. Această lege este de o importanță crucială pentru România, a indicat ministrul Finanţelor. Legea în cauză este vitală pentru ca România să combată infracţiunile economico-financiare, a spus demnitarul.

El susține că nu există dorința de a ierta cei care comit evaziune fiscală. În cazul în care un evazionist primește o condamnare cu suspendare și nu plătește prejudiciul, statul român nu obține niciun beneficiu.

„Legea este vitală pentru combaterea infracţiunilor economico-financiare. Ce nu s-a înţeles acolo este că iertăm pe evazionişti de infracţiunile economico-financiare prima faptă, dacă se plătesc acele procente suplimentare, prejudiciul plus – poate să meargă până la sută la sută prejudiciu şi numai pentru un milion de euro (…)

Pentru aceea se iartă pedeapsa însă se consemnează. A doua faptă este pedepsită aspru. Uitaţi-vă la acea lege, este vitală pentru ţară. Creşte cuantumul pedepselor, între 3 şi 10 ani, mai mult, pentru cel mai important impozit al statului, TVA-ul, la prejudicii de peste un milion de euro, pedeapsa este între 7 şi 15 ani, deci nu mai este de joacă că faci evaziune, mai vezi tu cum o… Nu!

Devin pedepsele extrem de dure, aşa cum şi Uniunea Europeană procedează cu gestionarea propriilor impozite şi taxe”, a declarat Marcel Boloş sâmbătă, 30 decembrie.

Prejudiciile recuperate de stat abia se ridică la 10-20%

Chestionat cu privire la limita de un milion de euro, până la care evaziunea fiscală nu este sancționată penal atunci când prejudiciul este achitat, Marcel Boloș a detaliat că, prin sistemul în vigoare până acum, s-a acumulat o sumă considerabilă pentru recuperare în cazurile de evaziune fiscală, dar doar zece-douăzeci de procente din aceasta au fost recuperate efectiv.

„Am constatat prin serviciile noastre de inspecţie antifraudă fiscală că există elemente constitutive de fapte de evaziune fiscală, am trimis sesizarea la organele de cercetare penală. În tot acest proces s-a născut o sumă fabuloasă pe care o avem de recuperat.

Ştiţi cât s-a recuperat din acea sumă fabuloasă de-a lungul timpului – o mică parte, 10%, 20%, oricum sume infime. Ce am spus noi, în schimb? În etapa de inspecţie fiscală, dacă s-a constatat o faptă şi plăteşti, pe lângă accesorii şi tot ce datorezi conform legii, încă 15% nu mai face, sesizarea penală pentru prima faptă”, a mai spus ministrul Finanţelor.

A doua faptă nu se iartă şi va avea şi spor de pedeapsă

Doctrina PNL este de a avea un sistem de fiscalitate echitabil, predictibil şi corect în relaţia cu contribuabilii, a indicat Marcel Boloş. El a adăugat că pragul ar putea fi ajustat în timp, însă cere să se vadă mai întâi efectele legii.

„Care este interesul statului român, până la urmă? Să stea blocate acele sume de bani ani de zile şi recuperare nu şi ne trezim în final că nu am făcut nimic, mai primeşte şi o pedeapsă cu suspendare şi a scăpat de un prejudiciu pe care nu l-am recuperat niciodată. A doua faptă nu se iartă, a doua faptă este şi spor de pedeapsă. (…)

Este legea foarte bună pentru ceea ce înseamnă scopul pe care îl urmăreşte România într-o perioadă extrem de complicată pentru ceea ce înseamnă combaterea evaziunii fiscale”, a mai spus Boloş.

Demnitarul şi-a exprimat speranţa că legea va trece fără probleme de Curtea Constituţională. El a spus clar că nimeni nu îşi doreşte să ierte evazioniştii. Prevederea va fi clar aplicabilă doar pentru prima faptă, a întărit ministrul Finanţelor.