Marcel Boloș: Primarii au cea mai grea misiune: sunt cei care muncesc cel mai mult pentru comunitate

Marcel Boloș

SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, s-a întâlnit luni, 5 februarie 2024, cu reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România (ASOR) pentru a discuta despre finanţarea proiectelor din fonduri europene.

Marcel Boloș este gata de finalizarea proiectelor din bani europeni

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a avut discuții cu reprezentanții Asociației Orașelor din România (ASOR) pentru a le oferi sprijin în finalizarea proiectelor din bani europeni. El a subliniat că este absolut necesar să se finalizeze aceste proiecte pentru decontarea sumelor deja declarate eligibile. Proiectele în discuție sunt într-un stadiu avansat de implementare și este esențial să li se asigure finanțarea pentru a fi finalizate cu succes.

Până la finalul lunii, vor fi efectuate analizele tehnice necesare pe baza datelor furnizate de MIPE, pentru a identifica cea mai bună soluție în ceea ce privește sustenabilitatea bugetului. I-a încurajat pe primari să se concentreze pe pregătirea și accesarea finanțărilor din noua perioadă de programare. Potrivit spuselor sale, Guvernul de la București a alocat, prin Programele 2021-2027, de două ori mai mult decât minimul prevăzut prin Regulament, pentru a răspunde nevoilor de investiții la nivelul municipiilor și orașelor.

„Închidem cu succes proiectele din bani europeni. După 30 de ani de administrație și 16 în domeniul fondurilor europene, am văzut toate ipostazele în care sunt puși primarii.

Ei au cea mai grea misiune: sunt cei care muncesc cel mai mult pentru comunitate, să pună rezultate pe masă. Ei sunt și cei care care vibrează lângă cetățeni și care implementeză proiectele concrete pentru oameni.”, a scris, luni seară, Marcel Boloș pe contul său de Facebook.

Deficitul bugetar pentru 2024 va fi în jur de 5% din PIB

Luna trecută, ministrul Finanțelor a relatat că a avut o discuție cu omologul său din Polonia, care i-a comunicat că țara sa a înregistrat un deficit bugetar de 5,8% din PIB. Potrivit spuselor sale, România se află printre țările care înregistrează deficite „destul de semnificative”. 10 țări vor fi supuse procedurii de deficit excesiv.

„Noi acum închizând în jurul valorii de 5,7% deficitul bugetar, de aici se vor pune bazele noului Program de Convergenţă pe care îl vom avea în relaţia cu Comisia Europeană. Realist discutând, trecând prin măsurile consecutive pe care le-am luat pentru reducerea deficitului bugetar, va fi (deficitul în 2024, n..r) în jur de 5% din PIB.

Am vorbit cu ministrul polonez al Finanţelor şi mi-a spus că şi ei au închis anul cu 5,8% din PIB şi că pentru anul 2024 au prevăzut un buget cu 5% din PIB, prevăzut realist”, a zis el într-o intervenție TV.