Marcel Boloș: Punctul medical şi valoarea per serviciu medical rămân ca în 2023

Marcel Bolos, Ministrul de Finante

SURSA FOTO: Facebook

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat că se propune menţinerea punctului medical şi a valorii per serviciu medical la nivelul anului 2023 în cadrul negocierilor cu medicii de familie. Acest demers a fost discutat în detaliu cu preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea.

În cadrul unei discuţii avute miercuri, ministrul Marcel Boloș şi preşedinta Casei de Sănătate au convenit asupra unor măsuri care să nu afecteze medicii de familie. Cu un număr de 9.980 de medici de familie în sistem, aceştia reprezintă un element crucial în furnizarea asistenţei medicale populaţiei. Obiectivul declarat al negocierilor este de a menţine punctul medical şi valoarea per serviciu medical la nivelul din 2023.

Ministrul Boloş a subliniat că, deşi procesul de negociere cu medicii de familie este în desfăşurare, obiectivul strategic de a menţine nivelul punctului medical a fost deja stabilit. El a adăugat că anul 2023 a adus o situaţie specială. Acest moment marchează o creştere a valorii punctului medical la 12,5 lei, ca urmare a unui raport al Băncii Mondiale.

Nivelul punctului medical va fi menținut

Cu toate acestea, ministrul a exprimat încrederea că negocierile vor avea un rezultat pozitiv. El a subliniat că se va  menţine nivelul punctului medical conform obiectivului propus de preşedinta Casei de Sănătate.

„Obiectivul pe care îl are doamna preşedinte este ca nivelul punctului medical să fie menţinut la nivelul anului 2023. Să vedem cum se vor închide aceste negocieri”, a menţionat Marcel Boloş, la Digi 24.

El a evidențiat importanța gestionării responsabile a fondurilor, subliniind necesitatea utilizării acestora în beneficiul oamenilor. Marcel Boloş a afirmat că este imperativ ca medicii de familie să beneficieze de condiții adecvate pentru a-și desfășura activitatea medicală în mod calitativ.

SURSA FOTO: Dreamstime

Anul electoral, moment cheie pentru dobândirea de drepturi

Ministrul a fost chestionat cu privire la așteptările privind astfel de revendicări. Ministrul Finanțelor a menționat că ne aflăm într-un an electoral și că în timp, perioadele electorale și alegerile au reprezentat oportunități pentru dobândirea unor drepturi.

„Este un an electoral și, în general, în astfel de ani, oamenii își revendică drepturile în căutarea unor beneficii. Cu toate acestea, trebuie să fim vigilenți în ceea ce privește viitorul României și dezvoltarea pe termen lung”, a spus acesta.

El a atras atenția că suntem încă în perioada Planului Național de Redresare și Reziliență pentru anii 2025 și 2026. Acești ani a explicat el sunt cruciali pentru investiții. Conform ministrului, există și o sumă de peste 46 de miliarde de euro din Politica de Coeziune.

„Deci, timpul nu se opreşte în loc şi sigur, aici trebuie să fim foarte atenţi la angajamentele pe care Guvernul le ia, fiindcă ne poate costa pe termen lung. Disciplina bugetară nu trebuie lăsată deoparte”, a avertizat Marcel Boloş.

Marcel Boloș dă asigurări că sunt fonduri în Sănătate

Ministrul Finanţelor a subliniat că spitalele nu vor suferi de lipsa fondurilor. El a încercat, astfel, să elimine îngrijorările exprimate de directorii acestora. Marcel Boloș a explicat că Sănătatea beneficiază de un buget record de 6,6 miliarde de lei. Banii sunt destinați să aducă întregul sistem medical la standardele actuale. Cu această sumă se va permite achitarea la zi a tuturor datoriilor din domeniul medical.

Conform acestuia, anul 2023 a debutat cu un buget de 52 de miliarde de lei. El s-a încheiat cu alocări bugetare de 59 de miliarde de lei. Pentru 2024 sunt deja alocate 62,2 miliarde de lei.

„Anul 2024 pentru Sănătate înseamnă 62 de miliarde pentru Casa de Sănătate, încă 17 miliarde pentru bugetul Ministerului Sănătăţii. Iar dacă vorbim de Educaţie, de departe are o creştere de 60% a bugetului. Este un an în care marile servicii publice chiar se bucură de investiţii.”, a punctat Marcel Boloş.