Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că se discută despre creșterea redevențelor pentru resursele naturale ale statului. El a vorbit și despre reducerile bugetare în valoare de 5 miliarde de lei.
Marcel Boloș a anunțat că se încearcă creșterea redevențelor pentru resursele naturale ale statului
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat marți, la B1 TV, că în cadrul coaliției s-a discutat despre realizarea de economii la buget în valoare de 5 miliarde de lei, însă nu s-a decis încă de unde se vor tăia cheltuielile bugetare.
“Avem această sarcină din partea domnului prim-ministru și a domnului președinte Ciucă de a găsi soluții pentru cele 5 miliarde de lei privind economia de cheltuială sau tăierea de cheltuieli.
Încă nu am definitivat planul de măsuri cu tot impactul bugetar care a fost solicitat. A fost o primă discuție pe această temă și urmează în termenul stabilit de către coaliția de guvernare să prezentăm planul așa cum s-a stabilit de către conducerea coaliției”.
Ministrul Finanțelor a precizat că autoritățile publice locale nu vor fi implicate în acest proces. De asemenea, coaliția va urmări să protejeze, pe cât posibil, partea de investiții finanțate din fonduri europene și din PNRR.
“Cifrele pentru investiții arată foarte bine. Suntem la sfârșitul lunii iunie cu 66 de miliarde de lei investiții implementate de către Guvernul României. Asta este prioritatea pe care o are Guvernul”, spune ministrul.
În ceea ce privește impozitarea proprietății în funcție de valoarea de piață, măsura va fi amânată până la 1 ianuarie 2026. Ministrul de Finanțe a declarat că se propune amânarea implementării impozitării proprietății în funcție de valoarea de piață din cauza nefuncționalității sistemului informatic necesar.
În conformitate cu angajamentele asumate prin PNRR, decizia este de a amâna această reformă până la 1 ianuarie 2026. Ministrul a subliniat că aceasta este o reformă importantă în domeniul impozitului pe proprietate.
Multinaționalele au intrat în vizorul Fiscului
Marcel Boloș a confirmat că se discută despre creșterea redevențelor pentru resursele naturale ale statului.
“Discutăm de sistemul de redevență pentru resursele naturale ale statului de la ceea ce înseamnă carierele de piatră până la ceea ce înseamnă partea de nămol, zăcăminte naturale și tot ce presupune bogățiile solului și ale subsolului.
Avem redevențe care sunt mai mult decât simbolice în momentul de față. Trebuie să avem un sistem de redevențe adecvat, fiind o solicitare din partea Comisiei Europene”, a spus Boloș.
Multinaționalele au intrat de asemenea în vizorul Ministerului de Finanțe în ceea ce privește transferul profiturilor. Boloș a menționat că discuția despre transferul fondurilor și neplata impozitelor în țară este una de principiu care a fost abordată de mai multe ori. El a subliniat că fenomenul transferului fondurilor pentru a evita plata impozitelor în țară este bine înțeles de toată lumea și a subliniat că este nedrept, având în vedere că activitatea economică se desfășoară în România și, prin urmare, impozitul ar trebui plătit aici.
Boloș a evidențiat că există corporații transnaționale cu afaceri mari care, folosind posibilitățile de cheltuieli și prețuri de transfer, evită să plătească impozite pe teritoriul României. El a explicat că soluțiile care se încearcă a fi găsite vizează consolidarea fiscalității instituționale pentru a asigura că profitul impozabil generat în România este supus impozitului pe profit.
Potrivit lui Boloș, directivele UE sunt prioritare în aceste situații, iar transpunerea acestora și asigurarea unui comportament corect în ceea ce privește impozitarea profiturilor ar trebui să fie o prioritate principală.