Marcel Boloș a subliniat că, în calitate de ministru de Finanțe, trebuie să-și îndeplinească atribuțiile conform fișei postului
Marcel Boloș a menționat că propune măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, îmbunătățirea colectării veniturilor la buget, valorificarea creanțelor bugetare și restructurarea cheltuielilor publice.
Boloș a spus că, dacă este criticat pentru aceste acțiuni, nu poate decât să sublinieze că nu i-a fost pe plac și că trebuie înțeles rolul său în această perioadă.
„Dacă ministrul de Finanţe este pus ca ministru să-şi exercite atribuţiile pe care le are conform fişei postului, şi prin aceasta propune măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, propune măsuri pentru ceea ce înseamnă mai buna colectare a veniturilor la buget, propune măsuri pentru ceea ce înseamnă mai buna valorificare a creanţelor bugetare, măsuri pentru restructurarea cheltuielilor publice, pentru aceasta ministrul de Finanţe este pus la colţ, atunci nu pot decât să spun acelaşi lucru, că nu mi-a picat bine şi trebuie înţeles rolul pe care îl avem în această perioadă de timp.
Ce ar fi să mă duc în birou, în Piaţa Constituţiei, să stau acolo închis în birou şi să nu fac nimic, să văd cum problemele care ţin de sustenabilitatea finanţelor publice se agravează.
Nu vreau să fiu acuzat de acest lucru, mai bine să mi se spună că am fost mai dinamic, că am venit cu mai multe măsuri şi mi-am făcut treaba în calitate de ministru al Finanţelor”, a replicat Marcel Boloş, răspunzând unei întrebări, într-o conferinţă de presă.
El afirmă că își respectă atribuțiile conform fișei postului „cu bună credință” și consideră că este esențial să consulte mai întâi mediul de afaceri afectat de măsurile adoptate de minister.
Marcel Boloș consideră că este de bun-simț să consulte mai întâi mediul de afaceri
„E de bun simţ ca prima dată consultarea să se închidă cu mediul de afaceri. Lor le-am explicat că nimeni nu are treabă cu plătitorii de impozite şi taxe corecţi, că noi discutăm despre cei care nu respectă legea şi nu plătesc impozitele şi taxele la timp, că discutăm despre combaterea evaziunii fiscale.
Este un obiectiv pe care îl are România, fiind într-un clasament ruşinos la nivelul Uniunii Europene şi cifrele ne arată acest lucru: de la gap-ul de TVA până la gap-ul de contribuţii sociale este un nivel de evaziune îngrozitor. Haideţi să avem respect faţă de contribuabilii corecţi, să nu le punem în cârcă impozite şi taxe suplimentare”, adaugă Boloş.
Întrebat dacă a avut loc la nivelul PNL vreo discuție despre posibile nemulțumiri ale colegilor săi liberali față de activitatea sa, ministrul Finanțelor Publice a afirmat că „Nu am avut o asemenea discuţie”.
Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a comentat, în cadrul unor întrebări, unele dintre propunerile Ministerului Finanțelor pentru îmbunătățirea colectării bugetare.
Aceste propuneri includ plafonarea tranzacțiilor în numerar pentru firmele cu datorii la stat și obligația ca vânzătorii de imobile să-și achite datoriile fiscale înainte de a finaliza tranzacțiile.
”Câteodată şi ministrul Finanţelor spune lucruri trăsnite”, a afirmat Colacu, în acest context.