Bunurile care tranzitează punctele de trecere a frontierei sunt declarate la punctele vamale

Marcel Boloș a explicat că toate bunurile care tranzitează punctele de trecere a frontierei sunt declarate la punctele vamale. Aceste declarații sunt preluate în Spațiul Virtual. Ulterior, acestea își urmează cursul de verificare a riscului de fraudă fiscală.

“Noi discutăm de o extensie a sistemului care funcţionează în momentul de faţă. Anul trecut, până la sfârşitul anului sunt 19 milioane de declaraţii de e-Transport care au fost preluate. În acest an se extinde pentru toate bunurile, asta este noutatea cea mai mare pentru noi.  Toate bunurile care tranzitează punctele de trecere a frontierei sunt declarate la punctele vamale. Aceste declaraţii sunt preluate în Spaţiul Privat Virtual, după care, atenţie, îşi urmează cursul de verificare a riscului de fraudă fiscală.

Acele TIR-uri care au marcat semnul roşu, echipele antifraudă nu mai merg la voia întâmplării şi nu ştiu care TIR să-l oprească sau care să nu-l oprească, nu, cele care trec frontiera şi sunt marcate cu roşu, pe acelea echipele Anti-Fraudă au obligaţia ca să le verifice şi să consemneze ce s-a întâmplat, de ce nu este declarat bunul”, a declarat el.

Ministrul Finanțelor a adăugat că pe baza acestei declarații de transport va fi monitorizată  trasabilitatea acestor bunuri.

“În baza acestei declaraţii de transport urmează ca mai departe să monitorizăm trasabilitatea acestor bunuri. Ce înseamnă acest lucru? Să nu se culce pe o ureche evazioniştii, că vor dispărea aceste bunuri din circuitul comercial.

Pentru că sistemul pe care l-am gândit este acela care urmăreşte de la momentul declarării până la momentul valorificării acestor bunuri prin operaţiuni de vânzare-cumpărare. Deci să nu mai stea foarte liniştiţi”, a spus el.

Potrivit oficialului, de la începutul anului, au fost primite 152.000 astfel de declarații.

“De la începutul anului şi până acum, pe declararea obligatorie la punctele de trecere a frontierei pentru achiziţiile intracomunitare, am primit 152.000 de astfel de declaraţii. Este fără amendă până la 1 iulie 2024”, a afirmat acesta.

camion
SURSA FOTO: Dreamstime

Declarația este obligatorie

Marcel Boloș a precizat, totodată, că această declarație este obligatorie.

“Declaraţia este obligatorie. Încercăm ca prin intermediul mijloacelor noastre de publicitate, inclusiv la punctele de trecere a frontierei, să distribuim pliante în care să precizăm şi să facem cât mai conştient această obligaţie de declarare a achiziţiilor intracomunitare a oricui tip de operaţiune de transport la punctele de trecere a frontierei”, a explicat ministrul.

87.000 de inspecții fiscale în 2023

Tot luni, Marcel Boloș a precizat că încheierea anului 2023 a inclus desfășurarea a aproximativ 87.000 de inspecții fiscale și antifraudă, generând constatări suplimentare în valoare de 11 miliarde de lei. De asemenea, a exprimat obiectivul pentru anul 2024 de a atinge o valoare medie lunară a încasărilor de 40 de miliarde de lei.

“Câteva informaţii legate de activitatea Inspecţiei Antifraudă pe anul trecut, interesantă pentru cei care ne urmăresc, dar şi activitatea Inspecţiei Fiscale din punctul de vedere al numărului de inspecţii fiscale derulate anul trecut, 20.813, cu o valoare a veniturilor constatată suplimentar de 2,6 miliarde lei.

Numai în luna decembrie au fost desfăşurate 1.789 de inspecţii fiscale, valoarea constatărilor suplimentare aproximativ 500 de milioane de lei. Cea mai importantă constatare de pe luna decembrie este în industria prelucrătoare, 160 de milioane de lei în domeniul taxei pe valoarea adăugată”, a afirmat el.

Oficialul a prezentat, totodată, verificările Inspecţiei Fiscale care nu au constatat în deplasarea la sediul contribuabilului.

Marcel Boloș a subliniat că au fost derulate verificări în cadrul inspecției fiscale, cunoscute drept verificări documentare. A explicat că aceasta constituie o modalitate de inspecție fiscală care nu necesită prezența la sediul contribuabilului. În luna decembrie, au fost efectuate 20.059 de astfel de verificări documentare, generând venituri suplimentare în valoare de un miliard de lei, cu 908 constatări suplimentare în sumă de 57 de milioane de lei.

De asemenea, au fost emise note de conformare, cunoscute sub numele de atenționări pentru contribuabili, în număr de 12.600 în cursul anului precedent, cu o valoare totală de un miliard de lei. În plus, Inspecția Antifraudă a desfășurat 33.826 de inspecții antifraudă, cu constatări în valoare de șase miliarde de lei. Mai multe puteți afla aici.