În mesajul transmis la Șimleu Silvaniei, de Ziua Națională, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș a spus că în urmă cu 104 ani în Sala Mare a Unirii din Cetatea Alba Iulia, 1.228 de delegați oficiali ai națiunii române, care reprezentau întreaga Transilvanie, au votat în unanimitate unirea Transilvaniei cu România.

Marcel Boloș, mesaj de Ziua Națională

Potrivit acestuia, „documentul de căpătâi al Unirii este gravat pe peretele interior al Sălii Marii Uniri din eterna noastră Cetate Alba Iulia”.

„Tot acolo, ministerul pe care îl conduc a lăsat un alt document care să dăinuie peste timp, de importanță vitală pentru România Modernă, respectiv Acordul de Parteneriat pentru dezvoltarea României, încheiat cu Comisia Europeană.

Este un document prin care ne-am angajat să dezvoltăm țara cu bani europeni, să conviețuim frățește și, de ce nu, să ne mândrim cu tot ce am făcut și facem la nivel internațional”, a declarat Marcel Boloș.

Marcel Boloș a mai spus că, de la aderarea României la UE, în țara noastră au intrat zilnic câte 8 milioane de euro.

„De la aderarea la blocul european, bilanțul pentru noi arată așa: o contribuție de 24 miliarde de euro și 70 de miliarde de euro primite.

Deci pentru fiecare euro contribuit, alți trei au intrat în țară. În total sunt 46 miliarde de euro care au schimbat fața României în toate domeniile strategice. În cei 15 ani, sunt peste 8 milioane de euro pe zi care au ajuns în țară”, a declarat ministrul.

Comisia Europeană a aprobat Programul Dezvoltare Durabilă

5.254.203.319 euro vor fi alocați Programului Dezvoltare Durabilă, aferent perioadei 2021-2027. Acesta va crea premisele pentru realizarea coeziunii sociale, economice și teritoriale prin sprijinirea unei economii cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră, astfel încât să se atingă neutralitatea climatică până în 2050 și să se asigure utilizarea eficientă a resurselor naturale.

Programul va finanța din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și Fondului de Coeziune (FC) patru priorități de investiții: infrastructura de apă și apă uzată (2.937.775.940 euro); managementul deșeurilor (480.000.000 euro); conservarea biodiversității (111.764.706 euro); calitatea aerului si decontaminarea siturilor poluate (88.235.295 euro); managementul riscurilor (51.881.857 euro); adaptarea la schimbările climatice prin îmbunătățirea eficienței energetice, creșterea gradului de utilizare a energiei regenerabile și dezvoltarea sistemelor inteligente de energie (1.118.545.521 euro).

„România are parte de un moment important astăzi pentru ceea ce înseamnă îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Vorbim despre investiții record pentru adaptarea la schimbările climatice prin creșterea eficienței energetice și dezvoltarea sistemelor inteligente de energie, infrastructura de apă și apă uzată, decontaminarea siturilor poluate și managementul riscurilor. Avem garanția că toate cele 21 de proiecte, cu valoare de 4,5 miliarde euro, pe care le avem în pregătire, vor însemna racordarea la rețeaua de apă a peste două milioane de beneficiari.

Iar aceste proiecte sunt doar o mică parte dintre obiectivele pe care le avem prin Programul Dezvoltare Durabilă. Conform analizelor disponibile, gradul de conectare a populației la rețeaua de apă, după finalizarea tuturor investițiilor din bani europeni, va fi de peste 85%”, a transmis ministrul Marcel Boloș.