Marcel Boloș a oferit vești proaste cu privire la economia din România. Ministrul Finanțelor este de părere că avem nevoie de şapte ani pentru a reduce deficitul bugetar până la ţinta prevăzută în regulile UE.
Așadar, Marcel Boloş a susținut că un regim de reduceri bugetare anuale echivalente cu 0,5% din PIB reprezintă o provocare „foarte dificilă”. Ținta respectivă este prevăzută în noile reguli fiscale ale UE.
Marcel Boloş spune că guvernul se confruntă cu mai multe provocări
În opinia ministrului, România va avea nevoie de cei şapte ani prevăzuţi de cadrul fiscal pentru a reduce deficitul bugetar până la 3% din PIB, de la un nivel de 5% din PIB prognozat pentru acest an. Acesta este un ritm mai lent decât se preconiza iniţial.
„Pur şi simplu nu ştiu dacă o ajustare mai importantă este posibilă pentru noi. Este un an electoral, iar reducerile de cheltuieli sunt un subiect sensibil în ţara noastră”, a declarat Marcel Boloş într-un interviu pentru Bloomberg.
Sursa menționată amintește că autoritățile din România au aprobat două majorări de pensii pentru acest an și salarii mai mari pentru profesori. În acest context, este posibil să se confrunte cu presiuni vizând majorarea salariilor şi din partea personalului de sănătate şi poliţie.
Chiar și așa, Boloș spune că veniturile din taxe vor fi majorate în acest an graţie măsurilor de combatere a fraudelor fiscale şi îmbunătăţirii colectării veniturilor prin implementarea tehnologiei digitale.
Agențiile de rating vor juca un rol foarte important pentru economia românească
În opinia ministrului, agențiile de rating vor juca un rol foarte important. Estimarea de șapte ani va fi influențată semnificativ, dacă acestea vor considera cheltuielile electorale drept sustenabile şi vor amâna posibile retrogradări.
UE a introdus o anumită flexibilitate când vine vorba de regulile fiscale. Totuși, agenţiile de rating ar putea să nu fie la fel de indulgent, în opinia lui Boloș.
Acestea ar putea reacționa negativ dacă planurile de cheltuieli vor fi anunţate fără o imagine clară cu privire la venituri.
Amintim că România este vizată de o procedură de deficit excesiv încă înainte de pandemie.
Totodată, țara noastră are cel mai mic rating din categoria „investment grade” (n.red. recomandat pentru investiţii) cu perspectivă stabilă din partea tuturor celor trei mai agenţii de rating.
Fitch Ratings are programată o revizuire a ratingului României
Fitch Ratings are programată o revizuire a ratingului României săptămâna viitoare.
„Am vorbit cu agenţiile de rating care ne-au avertizat cu privire la majorările de cheltuieli publice în contextul mai larg al unui an electoral. Le-am îndemnat să ia în calcul punctele tari ale României în comparaţie cu ţările care beneficiază de un rating similar, precum nivelul ridicat al investiţiilor şi datoria publică scăzută”, a completat ministrul Finanţelor.
România nu a reuşit să ţină sub control deficitul public în 2023. Ținta a ajuns la 5,7% din PIB, comparativ cu ţinta iniţială de 4,4% din PIB.
Ministrul a mai spus și că deficitul bugetar ne-a plasat mai departe de ambiţia de aderare la zona euro.
Aderarea rămâne „un obiectiv pe termen lung” cât timp „nu intrăm pe o traiectorie clară de consolidare fiscală”: