Marcel Boloș: România beneficiază de o strânsă colaborare cu BERD

Marcel Boloș

SURSA FOTO: Facebook/Marcel Boloș

Marcel Boloş, ministrul Finanțelor, a avut o întâlnire cu reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). În cadrul acestei întâlniri au fost abordate mai multe teme, printre care stadiul proiectelor de infrastructură şi identificarea de noi iniţiative de sprijinire a sectorului privat şi de stimulare a investiţiilor.

Reprezentanții BERD au venit în România

Marcel Boloş, ministrul Finanțelor, s-a întâlnit marți la sediul ministerului cu o delegație condusă de Charlotte Ruhe, Director General pentru Europa Centrală și de Sud-Est din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

În cadrul discuțiilor au fost abordate teme de interes major pentru ambele părți, cum ar fi:

  • progresul proiectelor de infrastructură esențiale pentru creșterea economică durabilă
  • identificarea de noi inițiative pentru sprijinirea sectorului privat și stimularea investițiilor

România beneficiază de o strânsă colaborare cu BERD, care oferă servicii pentru susținerea implementării unor componente din PNRR și finanțează proiecte locale în colaborare strânsă cu unitățile administrativ-teritoriale, sprijinind absorbția fondurilor europene structurale.

De asemenea, BERD este partener de implementare al programului InvestEU al Comisiei Europene.

”În cadrul discuţiilor, au fost abordate teme de interes major pentru ambele părţi, printre care stadiul proiectelor de infrastructură esenţiale pentru creşterea economică durabilă şi identificarea de noi iniţiative de sprijinire a sectorului privat şi de stimulare a investiţiilor. România beneficiază de o strânsă colaborare cu BERD, care acordă ţării noastre servicii pentru susţinerea implementării unor componente din PNRR. De asemenea, BERD finanţează proiecte locale în strânsă legătură cu unităţile administrativ-teritoriale şi sprijină absorbţia fondurilor europene structurale. Totodată BERD este partener de implementare InvestEU al Comisiei Europene”, au transmis, marţi seară, oficialii Ministerului Finanţelor.

Conform informațiilor furnizate, portofoliul de investiții pentru anul în curs depășește 800 de milioane de euro. Acesta este special concentrat pe investiții în întreprinderile de stat.

SURSA FOTO:news.ro

Principalele domenii care primesc sprijin

În total, BERD are în România 525 de proiecte în derulare. Valoarea totală a acestora este de peste 10 miliarde de euro.

Principalele domenii sprijinite includ:

  • infrastructura durabilă
  • instrumentele financiare
  • comerțul
  • industria
  • și agribusiness-ul

Ministrul Marcel Boloş a apreciat activitatea și sprijinul BERD pentru sectorul privat, reformele structurale și soluțiile pentru piața de capital și cea monetară.

Acesta a recunoscut rolul BERD ca participant activ în dezvoltarea pieței de capital prin operațiuni de equity și în promovarea reformelor structurale în guvernanța corporativă.

”Apreciem activitatea şi sprijinul BERD pentru sectorul privat, precum şi în ceea ce priveşte reformele structurale şi soluţiile pentru piaţa de capital şi cea monetară. Recunoaştem rolul acesteia ca participant activ la dezvoltarea pieţei de capital prin operaţiuni de equity, şi ca susţinător şi promotor al reformelor structurale în ceea ce priveşte guvernanţa corporativă, inclusiv în sectorul energetic”, a subliniat ministrul Marcel Boloş, citat în comunicatul de presă.

Reprezentanții BERD au confirmat că instituția rămâne angajată să sprijine eforturile de dezvoltare ale României. De asemenea, aceștia au reiterat că vor colabora strâns cu autoritățile române pentru identificarea și implementarea soluțiilor eficiente de finanțare.

De asemenea, s-a mai discutat și despre stadiul de operaționalizare al Băncii de Investiții și Dezvoltare.

Înființată în 1991 după prăbușirea comunismului în Europa, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) are ca obiectiv consolidarea economiilor de piață și a democrațiilor în 38 de țări din sud-estul Mediteranei, Europa Centrală și de Est, până în Asia Centrală. Banca este deținută de 71 de țări și două instituții interguvernamentale, Uniunea Europeană (UE) și Banca Europeană de Investiții (BEI).