Ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, a declarat că instanţa arbitrală internaţională va pronunţa vineri decizia privind Roşia Montană. Boloș a spus că este o cheltuială neprevăzută care ”cu siguranţă” influenţează deficitul bugetar.
Marcel Boloș anunță că instanța arbitrală se pronunță în cazul Roșia Montană
Marcel Boloş, prezent joi la un eveniment organizat de News.ro, a declarat că, vineri, instanța arbitrală va pronunţa decizia în cazul Roşia Montană. Potrivit ministrului de Finanţe, este vorba de o cheltuială neprevăzută care ”cu siguranţă” influenţează deficitul bugetar.
”Am fost înştiinţaţi că în cursul zilei de mâine (n.r. vineri, 8 martie 2024) se va pronunţa decizia de către instanţa arbitrară internaţională. Aşteptăm să vedem care va fi această decizie şi urmează mai apoi să ne formulăm strategia de negociere şi, în funcţie de cum vor fi coordonatele acestei strategii de negociere, vom parcurge etapele necesare pentru a ajunge la un consens cu beneficiarii acelei decizii”, a explicat Marcel Boloş.
El susține că există o posibilitate extraordinară de atac. Însă aceasta se desfășoară rapid, conform practicilor instanțelor arbitrale internaționale. Iar perspectiva de a schimba decizia care va fi pronunțată vineri este destul de mică, conform concluziilor discuțiilor cu juriștii.
Despăgubirile sunt de ordinul miliardelor
Boloș a afirmat că este vorba despre o cheltuială neprevăzută. Care „cu siguranță” va influența deficitul bugetar. Dar nu va afecta modalitatea de recalculare a pensiilor. Ministrul a explicat asta referindu-se la faptul că aceste despăgubiri, ar putea afecta bugetul.
”Această cheltuială, care este o cheltuială neprevăzută, cu siguranţă influenţează deficitul bugetar, dar astfel de cheltuieli care sunt socotite din perspectiva Eurostat ca şi cheltuieli extraordinare pot să aibă şi un regim aparte, în sensul în care la socoteala pe care o facem pentru ţinta de deficit bugetar să fie tratată ca şi o cheltuială extraordinară.
În ceea ce priveşte pensiile şi recalcularea lor din luna septembrie, acestea sunt bugetate şi luate în calcul la deficitul bugetar. Deci o astfel de decizie cu privire la Roşia Montană nu influenţează modalitatea de recalculare şi obligaţia aceasta pe care o avem din luna septembrie. Dar majorează cu siguranţă ţinta noastră de deficit bugetar”, a spus Boloş.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat recent că valoarea totală actualizată a despăgubirilor ar putea ajunge la un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari. Este vorba de suma solicitată de companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey). În dosarul arbitral internațional deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roșia Montană. A subliniat că acest lucru nu înseamnă că acest prag se va regăsi în decizia care va fi publicată de către Curtea de Arbitraj.
Procesul a fost finalizat în septembrie anul trecut și acum se așteaptă decizia, a explicat Mihai Constantin.
El a adăugat că, în prezent, cu toată actualizarea cerințelor făcute de Roșia Montană, ar putea exista un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari, ca o solicitare formulată de compania minieră. A insistat că acest lucru nu înseamnă că acest prag se va reflecta în decizia care va fi publicată de către Curtea de Arbitraj.