Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat că lipsa scanerelor din punctele de intrare și ieșire din țară aduce un prejudiciu uriaș bugetului de stat.
Lipsa de scanere în vămi, prejudiciu la bugetul de stat
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat marți seară, pe 5 decembrie, că lipsa de scanere la punctele de intrare și ieșire din țară aduce un prejudiciu uriaș bugetului de stat.
”Datele o spun foarte clar: lipsa de scanere din punctele de intrare şi ieşire din ţară aduce un prejudiciu uriaş bugetului de stat. Nu comentez de ce în 2023 în România avem un singur scaner funcţional pentru inspectarea mărfurilor care intră în ţară, în contextul în care anul trecut am avut cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime româneşti.
Cert este că eforturile de combatere a contrabandei trec la alt nivel de astăzi”, a declarat acesta.
Marcel Boloș a vorbit despre contractul pentru achiziţia a 26 sisteme noi de scanare semnat pentru Autoritatea Vamală Română.
Cu ajutorul acestora, transportul va putea fi verificat mult mai rapid și mai eficient. Astfel, se vor reduce tentativele de fraudă, a adăugat oficialul.
”Pe măsură ce le vom avea, vom putea efectua verificări mai detaliate ale mărfurilor care intră şi ies din ţară, asigurându-ne că bunurile sunt declarate corect şi că reducem tentativele de fraudă.
Aceste scanere vor permite o verificare mai rapidă şi mai precisă a conţinutului mijloacelor de transport, controlul vamal al mărfurilor pentru inspectarea conţinutului coletelor şi al containerelor se va face fără să mai fie necesară deschiderea lor”, a mai afirmat el.
Potrivit ministrului Finanțelor, ”alături de introducerea e-factura, e-sigiliu şi introducerea informaţiilor telemetrice în sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care să lupte în mod real cu evaziunea”.
Controale mai eficiente în vămile din România
Amintim că marți, 5 decembrie, Autoritatea Vamală Română (AVR) a confirmat că primele echipamente de scanare vor ajunge la frontiere începând cu anul viitor. Aceste sisteme, de o tehnologie avansată, vor permite verificări rapide și precise ale mijloacelor de transport. Astfel, nu va mai fi necesară deschiderea containerelor sau coletelor.
Această dotare vine ca parte a unui efort mai larg al Ministerului Finanţelor în modernizarea infrastructurii vamale. Eficientizează, așadar, gestionarea frontierelor și la asigurarea securității naționale.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat importanța acestor sisteme în lupta împotriva fenomenelor ilicite. Integrarea acestor scanere în sistemul vamal va duce la o verificare mai eficientă a mărfurilor, consolidând eforturile de combatere a contrabandei.
Alături de alte inițiative, cum ar fi introducerea e-facturii și e-sigiliului, acest proiect marchează un angajament ferm al autorităților de a descuraja orice încercare de fraudă.
Finanțarea proiectului provine atât din bugetul național, cât și din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Termenul limită pentru finalizarea acestui proiect este 31 decembrie 2027, cu un buget de 34,06 milioane de euro. Mai multe puteți citi aici.