În cursul zilei de luni, 24 iulie, ministrul Finanțelor a primit întrebări cu privire la deficitul bugetar al României. Marcel Boloș a precizat, în acest context, că depășirea țintei de 5% din PIB a deficitului bugetar este exclusă.
Șeful de la Finanțe a mai spus că România poate scăpa de panica în ceea ce privește o eventuală suspendare a fondurilor europene dacă urmărește o țintă de deficit de maxim 5%, un plan de măsuri fiscale și un plan robust pe partea de cheltuieli.
„O ţintă de deficit până în 5%, cu un plan de măsuri fiscale şi un plan robust pe partea de cheltuieli ne-ar pune la adăpost de riscul cel mai mare pe care îl avem, de suspendare a fondurilor europene”, a precizat Marcel Boloș, după ce a fost întrebat de unde va avea Executivul bani pentru evitarea pierderilor europene.
Executivul are în vedere mai multe măsuri
Nu în ultimul rând, el le-a mai spus jurnaliștilor prezenți că Executivul are în vedere mai multe măsuri în acest sens.
„Sunt mai multe etape de discuţie pe care le avem pe zona de cheltuieli, pe zona de combatere a evaziunii fiscale, pe zona de facilităţi fiscale, pe zona de valorificare a resurselor statului”, a adăugat Marcel Boloş.
Ministrul Finanțelor a reiterat că este exclus ca deficitul bugetar să treacă de cinci procente.
Nicolae Ciucă a cerut o analiză
Președintele Senatului, fostul prim-ministru Nicolae Ciucă, a declarat că înainte de a impune măsuri fiscale cetățenilor, statul trebuie să vină cu un exemplu. În acest context, el le-a cerut miniștrilor din Executivul Ciolacu să vină cu o analiză.
„Reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului. În acest context, în cadrul ședinței de coordonare de astăzi, am solicitat miniștrilor și secretarilor de stat liberali o analiză rapidă, pentru a identifica măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor bugetare ale instituțiilor publice. Pentru a ne încadra în ținta de deficit bugetar, statul trebuie să ofere propriul său exemplu, înainte de a veni cu măsuri pentru cetățeni și mediul de afaceri”, susține Nicolae Ciucă.