Ministrul Marcel Boloş a declarat luni că, ţara noastră, în ceea ce privește PNRR, este printre cele șapte state care au depus cererea de plată numărul doi. Oficialul a precizat că doar trei state au primit aprobarea pentru a doua cerere de plată.

Următoarea cerere de plată din PNRR, în aprilie sau mai

Despre riscul de a avea proiecte nefinalizate în PNRR, ministrul Investiţiilor a spus că nu vrea să se gândească la acest aspect pentru că în astfel de situaţii trebuie să punem din bugetul de stat o enormă sarcină, pentru că continua aceste proiecte.

„Avem aceste dead-lineuri şi bugete alocate. Noi aşa cu bune, cu greutăţi, pentru PNRR suntem printre cele șapte state care au depus cererea de plată numărul 2. Deci doar trei state au aprobată cererea de plată numărul 2. 151 de jaloane şi ţinte, ceea ce nu este puţin”, a spus el.

Ministrul Investiţiilor a afirmat că următoarea cerere de plată din PNRR va fi în luna aprilie sau mai.

„Nu înseamnă doar 79 de jaloane şi ţinte îndeplinite, înseamnă tăierea grantului cu 2,1 miliarde euro, înseamnă ajustarea de preţ la proiectele de investiţii din infrastructurăm care are un impact de 2,2 miliarde de euro, înseamnă capitolul RePower EU, 1,4 miliarde de euro, bani care au fost alocaţi, avem de asemenea modificarea conţinutului jaloanelor şi ţintelor, datorită unor circumstanţe obiective. Aici intră şi plafonul de 9,4% din PIB, care a fost pentru pensii, extrem de discutat”, a arătat Marcel Boloş.

Examen greu pentru Guvernul României

Ministrul Investiţiilor a precizat că este un examen foarte foarte greu pentru Guvernul României şi pentru ceea ce înseamnă rezolvarea acestei situaţii de ansamblu.

„Noi discutăm săptămânal la Guverm pemtru a avea o documentaţie cât mai serioasă, fiecare jalon înseamnă documente şi argumente. Încercăm să rezolvăm cât mai bine”, a mai spus Boloş.

Amintim că, România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aproximativ 14,24 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro.

În urma autorizării primei cereri de plată la 22 octombrie 2022, Comisia Europeană a efectuat plata pentru cele 2,6 miliarde de euro aferente primei cereri depuse de România, care au intrat deja în conturile României. De asemenea, ţara a încasat deja două tranşe de prefinanţare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 şi în ianuarie 2022.