România, perioadă de ajustare fiscală de șapte ani

Marcel Boloș a participat la Consiliul Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene, care s-a desfășurat la Bruxelles. Potrivit lui, una dintre principalele teme dezbătute a fost situația planurilor fiscale pe termen mediu și traiectoriile bugetare ale statelor membre.

„Astăzi, România a fost în centrul discuţiilor la Bruxelles, unde s-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene. Iată ce trebuie să ştiţi: Una dintre temele principale a fost situaţia planurilor fiscale pe termen mediu şi traiectoriile bugetare ale statelor membre. Aici vă anunţ că România este printre cele cinci state membre cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare de şapte ani în loc de patru”, a transmis acesta pe Facebook.

Ministrul Finanțelor a subliniat, în contextul unor încercări de a distorsiona realitatea, că ajustarea pe șapte ani reprezintă o oportunitate vitală pentru România, deoarece permite:

  • reducerea deficitului bugetar într-un ritm care să evite apariția dezechilibrelor macroeconomice;
  • securizarea investițiilor din fonduri europene, permițând finalizarea proiectelor cu cofinanțare mare, precum cele din Politica de Coeziune și PNRR (60% pentru transport și 50% pentru infrastructura de apă-canalizare);
  • protejarea dezvoltării, facilitând implementarea bugetelor de investiții din fonduri naționale care contribuie la îmbunătățirea calității vieții, cum ar fi programele Anghel Saligny, PNDL și CNI.

Progrese în discuțiile privind reforma vamală

Marcel Boloș a mai precizat că o altă temă abordată în cadrul reuniunii Ecofin a vizat progresele înregistrate în discuțiile privind reforma vamală, propusă de Comisia Europeană prin pachetul legislativ lansat în mai 2023.

„Am susţinut că trebuie să găsim cât mai curând posibil un compromis cu privire la înfiinţarea Autorităţii Vamale a UE şi a Centrului de Date Vamale, soluţii care vor reduce costurile şi vor moderniza comerţul. Reforma vamală va veni cu beneficii directe pentru oameni: costuri vamale reduse, acces mai uşor la pieţele internaţionale pentru afaceri locale, eliminarea blocajelor birocratice şi controale mai eficiente”, a scris acesta.

UE lucrează la o nouă directivă privind impozitarea energiei

Cât despre impozitare energiei, Marcel Boloș a precizat că Uniunea Europeană lucrează la o nouă directivă privind impozitarea energiei, care să fie aliniată cu obiectivele de mediu și climă. Potrivit lui, UE urmărește ca taxarea produselor energetice și a energiei electrice să sprijine politicile privind energia și clima, contribuind astfel la reducerea emisiilor.

„Poziția noastră a fost că în acest proces nu trebuie să neglijăm necesitatea unui echilibru între obiectivele climatice, specificul fiecărui stat membru și competitivitatea UE”, a spus acesta.

Ministrul Finanțelor a precizat însă că sunt necesare negocieri suplimentare pe anumite aspecte, cum ar fi indexarea nivelurilor minime ale accizei, pentru a evita introducerea unui mecanism adițional pe lângă cel deja existent la nivel național.

El a conchis afirmând că România și-a exprimat sprijinul pentru continuarea discuțiilor sub președinția Poloniei, în vederea ajungerii la un acord.