Marcel Boloş a efectuat vineri o vizită pe şantierul noului corp de clădire al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a efectuat vineri o vizită pe şantierul noului corp de clădire al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, un proiect finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). În cadrul vizitei, ministrul a subliniat că acest proiect este unul dintre cele mai avansate ca implementare.
„Lucrările sunt în plină desfăşurare, iar şantierul pe care acestea se desfăşoară a fost vizitat de către ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş. (…). Vizita a avut scopul de a evalua stadiul lucrărilor şi de a discuta cu reprezentanţii spitalului despre paşii următori. În prezent, se lucrează la capacitate maximă, la partea de fundaţie”, a declarat Boloş.
Vizita a avut scopul de a evalua stadiul lucrărilor şi de a discuta cu reprezentanţii spitalului despre paşii următori. În prezent, echipele lucrează la capacitate maximă pentru finalizarea fundaţiei.
Detalii despre investiţie şi termene
Lucrările la noul corp de spital au început pe 24 februarie, după ce SJU Alba Iulia a obţinut toate avizele necesare şi a semnat contractele cu firmele câştigătoare ale licitaţiilor. Investiţia totală se ridică la 55 de milioane de euro, sumă care acoperă proiectarea, construcţia şi dotarea noii unităţi. Proiectul trebuie finalizat până la 30 iunie 2026.
„SJU Alba Iulia va face tot posibilul ca acest termen să fie respectat, constructorul să lucreze în continuare la capacitate maximă, cu respectarea standardelor de calitate, iar viitoarele proceduri de achiziţie sunt realizate din timp, astfel încât să nu apară întârzieri ale finalizării proiectului”, a adăugat ministrul.

Structura viitorului spital
Noua clădire va găzdui un corp destinat spitalizării continue, cu 90 de paturi. Infrastructura medicală va fi organizată pe mai multe niveluri, începând cu subsolul, unde va fi amenajat un departament de radioterapie dotat cu echipamente specifice. Parterul va include birouri pentru internare, secţiuni de ambulatoriu şi internare de zi.
Etajele superioare vor fi dedicate secţiilor de specialitate: primul etaj va găzdui compartimentul de hematologie şi zona de chimioterapie, al doilea etaj va fi dedicat radioterapiei, iar etajul al treilea va cuprinde secţia de oncologie medicală. Etajul patru va fi rezervat pentru îngrijirile paliative, iar la etajul cinci va funcţiona secţia de cardiologie intervenţională. La nivelul superior al clădirii va fi amenajat un heliport pentru transferul rapid al pacienţilor în caz de urgenţă.
Dotări moderne pentru secţiile de specialitate
De asemenea, proiectul include un ambulatoriu modern cu patru cabinete de consultaţii, patru săli de tratament, registratură şi spaţii aferente. Secţia de cardiologie intervenţională va beneficia de un angiograf şi echipamente suplimentare, iar pentru radioterapie sunt prevăzute două acceleratoare liniare şi un simulator CT.
Ministrul Boloş a adăugat că, în prezent, se poartă discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a reduce numărul de spitale ce vor fi realizate cu finanţare din PNRR. Doar 13 spitale vor fi finanţate prin acest mecanism, iar alte şase vor fi construite cu împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii.