Marcel Boloş susține că nu există riscul ca deficitul bugetar să depăşească 5,5% din PIB

Marcel Boloş a făcut marți o serie de declarații cu privire la măsurile fiscale anunțate de Guvern. Acesta a precizat că ele vor fi ajustate, dacă va fi cazul, în funcție de evoluția sustenabilității financiare a țări. Totodată, el a promis și că deficitul bugetar nu va depăși 5,5% din PIB.

Ministrul de Finanțe susține că veniturile totale obținute în urma aplicării acestor măsuri va ajunge în 2024 la 22 de miliarde de lei. Deși suma este mult sub nivelul dorit, el a precizat că s-a decis astfel pentru protejarea populației și mediului de afaceri. El susține că în această etapă este observat impactul măsurilor.

„Era de aşteptat, de vreme ce tot am mai renunţat la aceste măsuri şi am încercat să avem o abordare care să protejeze populaţia şi mediul de afaceri, încercăm în această etapă ca să vedem impactul bugetar al măsurilor pe care le-am afişat şi, sigur, acestea fiind agreate în coaliţie, în funcţie de cumva evolua partea de sustenabilitate financiară a României, vom mai ajusta aceste măsuri, dacă va fi cazul”, explică Marcel Boloş.

Românii se mai pot aștepta și la alte măsuri fiscale? Ministrul susține că în acestă privință „este prematur să ne pronunțăm”. În plus, Boloș a abordat și subiectul deficitului bugetar, care este tema principală de discuții cu Comisia Europeană. Guvernul derulează în această perioadă simulări. Traiectoria de deficit bugetar va fi anunțată curând.

„Să nu uităm că suntem în discuţii cu Comisia Europeană pentru ca să ne ajustăm traiectoria de deficit bugetar. Noi facem în aceste zile simulări care rezultă din proiectul de lege pe care l-am menţionat şi, în funcţie de aceste simulări şi de felul în care vom conveni cu Comisia Europeană, vă vom anunţa din timp care va fi traiectoria de deficit bugetar”, a mai explicat Boloş.

Marcel Boloș
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

Guvernul mizează pe controlul cheltuielilor și monitorizarea încasărilor

Aceste două aspecte sunt vizate în această perioadă, ele vor păstra deficitul sub pragul de 5,5%.

„Noi, în acest an, dacă legea este aprobată, atunci şi vom obţine venituri suplimentare la buget, dar noi mizăm pe două lucruri importante: unul este cel legat de controlul cheltuielilor în perioada următoare şi ştiţi bine că în fiecare lună aprobăm limite ale cheltuielilor pe care le putem efectua din bugetul de stat, pe de o parte, şi, pe de altă parte în fiecare lună încercăm să monitorizăm încasările şi să reducem gapul dintre veniturile planificate şi cele realizate. Ăsta este un efort pe care îl facem. Nu există acest risc de a depăşi 5,5% din PIB”, a mai spus Boloş.

El a menţionat că la Ministerul Finanţelor se realizează o simulare a impactului măsurilor fiscale.

Ministrul a mai precizat și că este irealist un deficit de 3% din PIB anul viitor. Boloș anunță că rămâne „susţinătorul folosirii banilor cu chibzuinţă”. El dorește ca Guvernul să arate „bun simţ şi respect faţă de contribuabilii care plătesc la bugetul de stat ”.

Întrebat câte posturi vacante din sectorul bugetar vor fi eliminate ca urmare a aplicării acestor măsuri, Boloș a declarat că acest lucru depinde de „cât de lungă va fi lista de excepții”, subliniind că există o limită maximă de 204.000 de posturi vacante care sunt luate în considerare pentru reducere.