Marcel Ciolacu vrea să încheiem anul 2023 cu cele mai mari investiții din ultimii 32 de ani
Marcel Ciolacu susține ferm că ar trebui alocat 20-25% din PIB-ul României pentru educație și sănătate. Potrivit lui, vremurile s-au schimbat.
Acum, nu mai există o singură sursă de finanțare în aceste domenii, ci sunt mai multe surse. În plus, vrea să încheiem anul 2023 cu cele mai mari investiții pe care le-a avut România în ultimii 32 de ani.
„Părerea mea este că trebuie să dăm 20-25% din PIB. Construcția bugetului a fost alta. Există un efort bugetar major în zona de educație și în zona de sănătate. Nu ne mai uităm ca în vremea comunistă la ceva fix, între timp investiții face și domnul primar, fac și alții. Toate aceste investiții raportate la procentul din PIB sunt foarte mari.
Cred că închidem anul cu cele mai mari investiții pe care le-a avut România în ultimii 32 de ani, investiții din bani publici și din bani europeni, ceea ce este un lucru foarte bun pentru că această creștere economică a fost datorată investițiilor”, a zis el, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă postată pe contul oficial de Facebook al Guvernului României.
Guvernul României va decide, azi, ce taxe și impozite vor crește
Vă amintim că, miercuri, Guvernul României stabilește ce taxe și impozite vor crește curând. Marcel Ciolacu a anunțat personal că noul pachet de măsuri fiscale va fi pus în dezbatere publică în această săptămână. El își va asuma răspunderea în Parlamentul României pentru pachetul de reformă fiscală.
„Acesta este Guvernul României și în această logică vom pune România pe primul loc. Avem nevoie de o Românie decentă și echitabilă pentru toți. Pentru asta trebuie să oprim debandada bugetară. Trebuie să facem un sistem fiscal echitabil și să luptăm în mod real cu evaziunea.
Din punctul meu de vedere nu mai puteam continua așa. Miliarde de euro ajung în buzunarele unor șmecheri sau sunt risipite cu instituții care se calcă în picioare, în loc să fie folosite pentru drumuri, spitale, școli”, a declarat premierul României.
În rândurile următoare, puteți citi măsurile fiscale pregătite de coaliția de guvernare:
- transformarea tichetelor de masă în bani;
- creșterea accizelor la alcool și tutun;
- creșterea TVA (panouri fotovoltaice, cluburi, săli de sport și festivaluri);
- eliminarea facilităților fiscale (IT, construcții, agricultură);
- impozit pe profitul băncilor;
- noi cote de impozitare pentru microîntreprinderi;
- taxa de 1% pentru multinaționale;
- 0,3 % pentru clădiri rezidențiale (săgeată în sus) 500.000 euro;
- 0,3% mașini (săgeată în sus) 75.000 euro;
- vouchere de vacanță doar pentru bugetarii cu salarii de până în 8.000 lei;
- eliminarea posturilor vacante;
- comasarea sau regionalizarea unor instituții;
- reducerea numărului de consilieri cu 50%;
- reducerea numărului de secretari de stat cu 30%.