Ciolacu și-a lansat planul pentru România
Prim-ministrul Marcel Ciolacu dă speranțe angajaților din România. El a spus, recent, că are în plan ca salariile medii brute ale românilor să ajună la 2.000 euro în următorii 4-5 ani.
De asemenea, el dorește ca salariul minim brut să ajungă la 1.200 de euro.
”Vreau să vă lansez astăzi o propunere concretă, am să definesc câteva garanții de stabilitate obligatorii și, la final, doresc să fac și o promisiune. Este, de fapt, crezul meu economic pentru viitorul României.
Am lăsat pentru final promisiunea. De fapt, este mai mult decât o promisiune, este o credință: dacă își păstrează stabilitatea politică și economică, România poate deveni în următorii 4-5 ani una dintre marile forțe economice ale continentului! Nu este un vis, ci o proiecție bazată de traiectoria noastră economico-socială de la aderarea europeană încoace!”, spune prim-ministrul României.
Planul lui Marcel Ciolacu
Șeful Executivului de la București a precizat că planul său prevede ca România să aibă un PIB de aproape 500 de miliarde de euro în următorii patru ani. Asta în contextul în care, în 2023, PIB-ul a fost de 320 de miliarde de euro.
Apoi, el spune că dorește ca salariul mediu brut să fie de 2.000 de euro pe lună. Salariul minim brut pe lună ar urma să fie 1.200 de euro. El mai spune că aplicarea principiului UE referitor la salariul minim va face posibil acest pas.
Prim-ministrul mai spune că dorește o ”întoarcere a economiei”. Acesta spune că acest lucru se va face prin scheme de sprijin, de ajutor de stat, granturi și garanții. Procentul va fi între 1 și 8 % din PIB.
De asemenea, premierul dorește atragerea a 40 de miliarde de euro de investiții străine directe cumulate.
Nu în ultimul rând, acesta mai dorește ca România să devină cea mai puternică economie din Europa Centrală și de Est. Marcel Ciolacu vrea ca România să depășească Polonia în ceea ce privește indicatorii referitori la convergența economică.
”Sper că am fost suficient de clar și de concis. Îmi doresc, înainte de orice, să fim eficienți! De aceea, propun ca orice stabilim astăzi să aibă în spate și un mecanism de urmărire a progresului pe baza unor indicatori de rezultat, așa cum lucrați dumneavoastră în corporații.”, a spus Marcel Ciolacu.
Taxele nu vor fi majorate
Marcel Ciolacu a mai spus, în cadrul discursului de la AmCham CEO Business Forum, că taxele nu vor crește.
Acesta a mai spus că România nu va ieși din coordonatele financiare stabilite de comun acord cu Comisia Europeană.
”Nu vom mări taxele. Nu ieșim cu niciun milimetru din coordonatele financiare stabilite împreună cu Comisia Europeană, în PNRR. Nu ne abatem vreo secundă de la traiectoria setată pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
De fapt, pentru a nu periclita atingerea acestui dublu obiectiv național strategic: finalizarea PNRR-ului și aderarea la OCDE, am luat și săptămâna trecută o decizie politică esențială alături de partenerii de guvernare”, spune acesta.
El a mai precizat că simplificarea calendarului electoral prin comasarea alegerilor și devansarea scrutinului prezidențial ca ajuta România să-și protejeze viitorul economic.
”Simplificarea calendarului electoral prin comasarea alegerilor și devansarea scrutinului prezidențial dă României șansa de a-și proteja viitorul economic și de a-și continua marile proiecte de investiții”, arată acesta.
Nu în ultimul rând, Marcel Ciolacu a mai spus că a ales stabilitatea socială în loc de adversitatea electorală. De asemenea, el spune că România va respinge demagogia și populismul.
”Astfel, în loc de adversitate electorală, mai ales într-un an, cu toate rândurile de alegeri, am ales stabilitate socială. Iar garanția pe care v-o ofer – ca premier și lider de partid – este că la finalul acestui calendar electoral, România va respinge demagogia și populismul”, arată prim-ministrul României,, Marcel Ciolacu.