Guvernul Ciolacu dorește implementarea unei OUG care să controleze deficitul bugetar
Guvernul condus de Marcel Ciolacu este pe cale să implementeze o ordonanță de urgență (OUG) care va aduce măsuri fiscale și bugetare destinate să controleze deficitul bugetar pentru anul 2024.
Proiectul de ordonanță include reglementări menite să optimizeze cheltuielile publice și să întărească disciplina financiară.
Printre măsurile propuse se numără reduceri semnificative ale cheltuielilor, inclusiv la nivelul instituțiilor publice și al administrației locale.
Care sunt măsurile propuse?
- Ordonanța va permite eșalonarea plăților pentru diferențele salariale stabilite prin hotărâri judecătorești, începând cu 2025, pe o perioadă de cinci ani, ajustate cu inflația și conform Ordonanței de Urgență nr. 115/2023.
- Din septembrie 2024, cheltuielile pentru bunuri și servicii în sectorul public vor fi limitate la media lunară a cheltuielilor din primele opt luni ale anului, cu excepția cheltuielilor pentru medicamente, servicii medicale, îngrijire bolnavi și urgențe.
- Restricții stricte vor fi aplicate angajamentelor legale pentru investiții în perioada septembrie-decembrie 2024, cu posibilitatea de a depăși aceste limite cu până la 15% în cazuri justificate.
- Finanțarea publică pentru evenimente comunitare va fi suspendată în 2024, cu excepția sărbătorilor oficiale și a sfârșitului de an, iar fondurile suplimentare pot veni din donații și sponsorizări.
- Plata despăgubirilor stabilite prin titluri de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților până la 31 august 2023 se va face până la sfârșitul anului 2024, cu suspendarea emiterii de noi titluri de plată între 1 septembrie și 31 decembrie 2024.
Sumele neutilizate din creditele bugetare vor fi transferate în Fondul de rezervă bugetară
Conform proiectului de ordonanță, începând cu 1 octombrie 2024, sumele neutilizate din creditele bugetare de către ordonatorii principali de credite vor fi transferate în Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
Transferul se va efectua la cererea Ministerului Finanțelor, în termen de cinci zile de la solicitare.
Acest transfer nu va afecta activitatea curentă sau investițiile finanțate din fonduri externe nerambursabile sau prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cu condiția ca aceste credite să nu fie utilizate complet până la 31 decembrie 2024.
Dacă termenul de cinci zile nu este respectat, Ministerul Finanțelor are dreptul să blocheze deschiderea de credite bugetare pentru ordonatorii principali de credite până când aceștia trimit cererea de disponibilizare.