Achizițiile se vor face centralizat în zona medicală
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că s-a decis centralizarea achizițiilor în sectorul medical, măsură care va contribui la reorganizarea sistemului. El a subliniat că este inacceptabil să se cheltuie 1,2 miliarde de euro și totuși să existe încă deficiențe.
Premierul a spus că este nevoie de o implicare mai mare. De asemenea, el a mai precizat că toată lumea era obosită să vadă știri despre lipsa medicamentelor în spitale.
Șeful Executivului de la București a mai spus că, împreună cu ministrul Finanțelor, avea datoria de a găsi resurse pentru a aloca mai mulți bani către Casa de Sănătate. Totuși, premierul a subliniat că lipsesc digitalizarea la Casa de Sănătate și anumite statistici necesare pentru a lua decizii mai precise în privința cheltuielilor publice.
În plus, Marcel Ciolacu a mai spus că s-a decis centralizarea achizițiilor în sectorul medical. Acest lucru va contribui la reorganizarea sistemului.
”Cred că trebuie să ne implicăm mai mult. Datoria mea a fost, cred că obosisem şi eu şi dumneavoastră să vedem breaking news-urile cu medicamentele pe care nu le găsim în spital. Datoria mea a fost, împreună cu ministrul Finanţelor, să găsim resurse pentru a direcţiona mai mulţi bani către Casa de Sănătate. În acest moment avem cheltuieli istorice de 1,2 miliarde de euro. Îmi lipseşte digitalizarea de la Casa de Sănătate, îmi lipsesc anumite statistici pentru a lua decizii mai punctuale în risipirea banilor publici. S-a luat o decizie de a se face centralizat achiziţiile în zona medicală şi toate aceste lucruri vor duce la o reaşezare a sistemului. Nu poţi să cheltui 1,2 miliarde de euro şi încă să avem anumite lipsuri”, a explicat premierul.
Reașezarea unui sistem fiscal
Marcel Ciolacu a subliniat că, în cadrul reformei fiscale, este necesar să se introducă deduceri din salariile persoanelor cu venituri mici și medii. Astfel se va sprijini dezvoltarea unor servicii esențiale, precum cel medical.
În cadrul acestei reforme, a adăugat că este necesar să se introducă deduceri mai pronunțate pentru persoanele cu venituri mici și medii, pentru a sprijini dezvoltarea unor servicii precum cel medical și after-school-urile, subliniind că toată lumea are dreptul la sănătate și educație.
”Mai mult, prin reforma fiscală, ştiu că breaking news-ul e că cresc taxele şi impozitele, dar nu asta înseamnă o reformă fiscală. Reformă fiscală înseamnă o reaşezare a unui sistem fiscal, o reaşezare a impozitării ca în orice stat democratic. La acea reformă fiscală trebuie să venim cu deduceri din salariile celor cu venituri mai mici sau medii, mai pronunţate, pentru a dezvolta servicii cum este serviciu medical, cum sunt after-school-uri, fiindcă toată lumea trebuie să aibă drept la sănătate şi la învăţământ”, a mai explicat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu, surprins de ceea ce s-a întâmplat la Sf. Pantelimon
Premierul României, Marcel Ciolacu, a exprimat joi, la Constanța, îngrijorarea profundă cu privire la cazul șocant de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București.
Premierul a subliniat că este greu de crezut că o astfel de situație ar putea avea loc în realitate, întrucât medicii sunt, prin definiție, cei care trebuie să salveze vieți, nu să omoare oameni.
”Sperăm să fie şi ultimul caz de acest gen. Aţi văzut la fel ca şi mine. N-am crezut că se poate întâmpla aşa ceva în realitate, pentru că noi vorbim de nişte medici care trebuie să salveze vieţi, nu să omoare oameni. Mai ales nu vorbim de un omor accidental sau de malpraxis. Vorbim totuşi de omor premeditat. Un lucru foarte grav. Ce am văzut eu ca şi desfăşurare a evenimentelor, anumite lucruri au fost sezizate mai demult, mi se pare că din aprilie, s-a trimis un control administrativ să se vadă administrativ cheltuielile şi dacă procedurile sunt respectate, pentru că, în primul rând acesta este atributul Ministerului Sărătăţii. Pe urmă am văzut că a fost un control de la Colegiul Medicilor, care au spus că nu se întâmplă nimic. Am văzut atitudinea ministrului când a cerut imediat ca acei manageri să-şi depună demisiile, deoarece ei erau cu concurs, nu puteau fi demişi decât dacă acceptau această demisie de onoare şi sunt ferm convins, mai ales după comunicatul… din punctul meu de vedere de mult timp n-am văzut un comunicat atât de dur a unor magistraţi, mai ales că vorbim aici de nişte făptuitori medici. Sunt ferm convins că încet,încet vom afla tot adevărul”, a declarat Marcel Ciolacu.
Acuzațiile aduse celor doi medici nu se referă la un caz de malpraxis sau la un omor accidental. Ele se referă la omor premeditat.
Marcel Ciolacu a menționat că au fost luate măsuri rapide după ce s-au semnalat primele nereguli.
Aceste nereguli au dus la atât din partea Ministerului Sănătății, cât și a Colegiului Medicilor. Cu toate acestea, premierul a observat că abia acum, odată cu intervenția justiției, adevărul începe să iasă la iveală.
„Am văzut atitudinea ministrului când a cerut imediat ca acei manageri să-și depună demisiile,” a declarat Ciolacu, subliniind că doar demisia de onoare era o opțiune pentru aceștia, având în vedere statutul lor obținut prin concurs.
În ciuda presiunii publice, Ciolacu a subliniat importanța luării unor decizii bazate pe fapte și nu pe emoții.