Anul acesta, bugetul pentru agricultură este semnificativ mai mare decât de obicei

Premierul României, Marcel Ciolacu, și-a început săptămâna cu o întâlnire la Ministerul de Finanțe (MF), iar astăzi, 17 ianuarie 2025, a avut o discuție cu echipa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu (SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu)

Anul trecut, din cauza provocărilor generate de războiul din Ucraina, MADR a avut cel mai mare buget de la Revoluția din Decembrie 89 încoace, aproximativ 2% din PIB. Anul acesta, bugetul a rămas semnificativ mai mare decât de obicei. El s-a asigurat că proiectele începute în anul precedent, în valoare de aproximativ 3,5 miliarde de euro, vor continua.

Decizia de a accesa fonduri pentru modernizarea fermelor și pentru crearea unei independențe energetice a fost un succes important, iar acest proiect va fi extins, în colaborare cu Ministerul Energiei (ME). În bugetul MADR, o mare parte din fonduri provin din surse europene, iar această pondere a crescut de la 71% la 78% față de anul trecut.

„Bună ziua! Am început săptămâna aceasta, cum era normal, cu Ministerul de Finanțe. Astăzi am venit la Ministerul Agriculturii și am avut o discuție cu întreaga echipă a ministerului, împreună cu domnul ministru. Știm cu toții că anul trecut și datorită provocărilor care au fost în urma, mai ales, a războiului din Ucraina, Ministerul Agriculturii a avut cel mai mare buget de la Revoluție încoace, aproximativ 2% din PIB.

Și anul acesta, Ministerul Agriculturii a rămas cu un buget mult mai mare față de cum era obișnuit, dar cum era normal, am vrut să mă asigur, împreună cu domnul ministru, că toate proiectele începute anul trecut – și sunt aproximativ 3,5 miliarde de euro în acest moment, în toate sectoarele în dezvoltare – vor fi continuate și chiar și reducerea de 5% a anvelopei pentru salarii, dacă domnul ministru și ministerul se încadrează, lucru pe care mi l-a confirmat, că nu este nicio problemă, cu toate că ordonanța de urgență cu reorganizarea, știm cu toții că în Parlamentul României a fost prorogat termenul de aplicare un an de zile, unde s-ar fi redus numărul în primul rând a ordonatorilor de credite, parcă, cu 69, lucru care, până la urmă, se va întâmpla, cu toate că a existat această prorogare de termen.

Normal că am pornit de la structura deficitului comercial, în continuare avem un deficit comercial de aproximativ 3 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, în continuare, România exportă foarte multă materie primă și importă materie procesată și produse procesate și în săptămâna viitoare, împreună cu domnul secretar de stat Botănoiu și cu echipa de la minister, vom face o analiză punctuală pe deficit, astfel încât să vedem unde mai trebuie să intervenim cu programe, pentru a scădea acest deficit cât mai mult și anul viitor, după o scădere avută din anul 2024. Vom face o analiză punctuală pe deficit, astfel încât să vedem unde mai trebuie să intervenim cu programe pentru a scădea acest deficit cât mai mult și anul viitor, după o scădere avută din anul 2024”, a spus oficialul român.

România a devenit unul dintre cei mai importanți exportatori de carne de pasăre

Deficitul comercial rămâne de aproximativ 3 miliarde de euro. România exportă materii prime și importă produse procesate. Există un deficit semnificativ în sectorul cărnii de porc, dar la carnea de pasăre România a ajuns să fie unul dintre cei mai importanți exportatori. Din punctul lui de vedere, România trebuie să sprijine producția și procesarea internă, nu doar ambalarea produselor importate de marii retaileri.

O altă preocupare a fost accesul producătorilor români la marile lanțuri de magazine. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, va demara, de săptămâna viitoare, discuții cu retailerii din România pentru a îmbunătăți acest acces. Se va face o comparație a legislației europene pentru a se asigura că producătorii români beneficiază de condiții favorabile.

„Mai există o problemă: accesul producătorilor români la marile lanțuri de magazine, la retaileri. Și domnul ministru o să înceapă, însă începând de săptămâna viitoare, o discuție, iarăși, cu toți retailerii din România pe acest domeniu. Știm cu toții că mai avem încă o plafonare până în iunie, parcă, până în 30 iunie și cred că este normal ca să începem acest demers din timp, dar și cu accesul cât mai mare a producătorilor români la marile lanțuri de desfacere.

O să scoatem toată legislația europeană și o să facem o comparație. O să ne uităm, iarăși, pe directivă, astfel încât, concurențial, românii, cum este și normal, să fie avantajați. O să continuăm și cu popularea… și știm cu toții că între deficitele cele mai mari este la carnea de porc. La carnea de pasăre, deja, am ajuns la 146%. Devenim unul dintre cei mai importanți exportatori. Am vorbit și de menținerea sistemului de licențiere pentru importurile din Ucraina, pe toate gamele pe care le-am prins.

O să continuăm această politică țintită, astfel încât să reducem deficitul comercial și românii să aibă acces la cât mai multe produse românești produse și procesate în România, nu numai ambalate de marii retaileri în România, unde, iarăși, este un fenomen, în care se importă vrac și doar se ambalează în România, ceea ce duce la un sistem concurențial neloial față de procesatorii din România.

Sunt ferm convins că și domnul ministru va răspunde la orice întrebare. Mă bucur mult că decizia de anul trecut, de a avea acces la fondul de modernizare și de a crea o independență fermelor în zona energetică, este unul dintre proiectele de succes ale ministerului. Şi vom avea, din nou, o discuție cu ministrul energiei astfel încât acest proiect să fie extins și în perioada următoare, mai ales că este din fonduri europene.

De fapt, bugetul Ministerului Agriculturii în acest moment are o componență. Anul trecut cred că a avut de 71%, acuma e mai îndrăzneață, la 78% – de fapt, componentă din fonduri europene. Vă rog! Vă stăm la dispoziție cu orice întrebare. L-aş lăsa pe domnul ministru, să facă și des o prezentare înainte de întrebări”, a completat premierul României.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii
Florin Barbu (SURSA FOTO: Facebook, Florin Barbu)

În viitor, România va deveni un jucător important în sud-estul Europei

Florin Barbu spune că „bugetul fără precedent” oferit sectorului agricol în ultimii 30 de ani a fost esențial pentru continuarea proiectelor de investiții, în special cele de 3,5 miliarde de euro. Bugetul pentru 2025 este considerat suficient pentru a sprijini dezvoltarea sectorului.

În următorii trei ani, România va deveni un jucător important în sud-estul Europei, mai ales în procesarea produselor agricole. Proiectele din zootehnie, cum ar fi creșterea numărului de purcei și de păsări, vor continua. MADR va continua să comunice permanent cu asociațiile de producători pentru a rezolva deficitul comercial.

„Mulțumesc, domnule prim-ministru. Mulțumim pentru vizita la Ministerul Agriculturii. În primul rând, vreau să vă mulțumesc eu, ca și ministru al agriculturii, în numele colegilor, în numele fermierilor, pentru anul greu prin care am trecut în anul 2024, pentru sprijinul pe care dumneavoastră și Guvernul României l-a dat pentru agricultura din România cu un buget fără precedent și istoric în ultimii 30 de ani. În continuare, domnule prim-ministru, vreau să vă asigur că toate proiectele de investiții, așa cum spuneați și dumneavoastră, de 3,5 miliarde de euro, la Ministerul Agriculturii vor continua.

Bugetul pentru anul 2025 este unul care acoperă necesitatea și în continuare sunt sigur că, în următorii 3 ani, România, cu cei 1,5 miliarde de euro procesare în România, vorbim de fonduri europene, dar și de Programul Investalim, va deveni cel mai important jucător din sud-estul Europei. Sunt foarte multe proiecte și pe partea de zootehnie. Vorbim de porc-pasăre. Vor continua aceste proiecte. Anul acesta vom produce undeva la 1,5 milioane de purcei în plus pe fermele pe care le-am început în anul 2023. Peste 80 de milioane de pui produși în România, în sectorul avicol, dar și celelalte sectoare, le-am dezvoltat pe fonduri europene.

De aceea aveți toată asigurarea că Ministerul Agriculturii își va face treaba. Ministerul Agriculturii va sta într-o comunicare permanentă cu toate asociațiile de producător din România și cred că în următorii trei ani balanța comercială, așa cum ați spus și dumneavoastră, unde este deficitară, va fi rezolvată cu aceste proiecte importante pentru fermieri, dar și pentru români, așa cum spuneați și dumneavoastră, să aibă acces la alimente românești. Vă mulțumesc!”, a zis, la rândul său, Florin Barbu.