Plafonarea prețurilor la energie și gaze continuă și după 1 aprilie 2025

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri, la începutul ședinței de Guvern, că intenționează să mențină plafonarea prețurilor la energie și gaze și după data de 1 aprilie 2025, asigurându-se astfel că populația va beneficia în continuare de sprijin în fața creșterii costurilor energetice.

În prezent, prețul mediu al energiei electrice este plafonat la 1 leu pe kWh, iar măsura vizează protejarea consumatorilor casnici și menținerea unui nivel accesibil al costurilor.

”În fine, a treia mare prioritate este să găsim formula optimă de a continua sprijinirea populaţiei prin preţuri plafonate la energie şi gaze şi după 1 aprilie. Este o certitudine că îi vom ajuta în continuare pe români! Iar o dovadă în plus este că Romgaz deja face paşii decisivi pentru a demara furnizarea gazelor pentru consumatorii casnici. Sunt sigur că, la fel ca Hidroelectrica în piaţa energiei, Romgaz va veni cu cea mai bună ofertă de preţ la gaze pentru toţi românii”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu a subliniat că guvernul va susține în continuare românii și a evidențiat pașii făcuți de Romgaz pentru a demara furnizarea gazelor pentru consumatorii casnici, similar cu rolul Hidroelectrica pe piața energiei electrice.

Deși, în prezent, furnizorii de energie electrică și gaze naturale sunt obligați să aplice prețuri plafonate valabile până la 31 martie 2025, viitorul regim al prețurilor se află în atenția autorităților.

energie electrica
SURSA FOTO: Facebook/Sebastian Burduja

Măsuri strategice pentru piața energiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că, în contextul actual al pieței energiei din România, există mai multe scenarii pentru continuarea schemei de compensare-plafonare a prețurilor la energie. Unul dintre acestea presupune menținerea acestei scheme la nivelul actual pentru încă trei sau șase luni, în timp ce o altă variantă vizează o mai bună targetare a sprijinului, în special pentru consumatorii vulnerabili. Această abordare ar presupune ca subvenționarea să fie calculată în funcție de datele socio-economice ale fiecărei gospodării, nu doar pe baza nivelului de consum. Burduja a subliniat că o decizie finală în acest sens trebuie luată până la 1 februarie.

Ministrul a subliniat importanța acestei măsuri, considerând-o esențială pentru români și pentru companiile din România. Până acum, Ministerul Energiei a alocat aproximativ 17 miliarde de lei în cadrul acestei scheme, iar Ministerul Muncii a contribuit cu aproximativ 10 miliarde de lei. Aceste plăți au avut un impact semnificativ în susținerea consumatorilor din diverse sectoare, iar deciziile viitoare vor ține cont de necesitatea de a sprijini în continuare cetățenii și companiile afectate de costurile energetice.

”A treia prioritate pe anul acesta este modul în care funcţionează piaţa energiei şi, în mod special, schema de compensare-plafonare. Sunt convins că e cel mai important subiect pentru români şi pentru companiile româneşti. Până acum, ministerul Energiei a făcut plăţi de 17 miliarde de lei în cadrul acestei scheme şi, din ceea ce ştim, Ministerul Muncii undeva la 10 miliarde de lei”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Romgaz își va extinde activitatea

În aceeași conferință de presă, Burduja a anunțat o măsură importantă în domeniul furnizării de gaze naturale. Producătorul de gaze Romgaz va extinde activitatea sa pentru a furniza gaze atât către clienții casnici, cât și către cei non-casnici. Acesta va implementa un soft modular, dedicat gestionării unui număr mare de clienți, ca parte a unui plan mai amplu ce vizează asigurarea unei furnizări sigure și competitive de gaze naturale pe piața din România.

Astfel, Romgaz face un pas semnificativ pe piața de furnizare, devenind a doua mare companie din portofoliul Ministerului Energiei care intră în acest domeniu, după Hidroelectrica. Burduja a salutat această inițiativă, subliniind că este un pas curajos care reconfirmă angajamentul guvernului de a asigura accesibilitatea și stabilitatea pieței de energie din România. Acesta a reafirmat că proiectul va contribui la creșterea competitivității pe piața de furnizare a energiei, precum și la consolidarea economiei și stabilității sociale.

”Romgaz face un pas curajos spre piaţa de furnizare, aşa cum am anunţat încă de anul trecut. Este o nouă promisiune îndeplinită şi felicit managementul companiei pentru asumarea acestui proiect strategic. Prin această iniţiativă, compania îşi extinde orizonturile şi reconfirmă că energia ţării noastre trebuie să fie sigură şi accesibilă pentru toţi românii şi companiile româneşti. Romgaz va deveni astfel a doua mare companie din portofoliul Ministerului Energiei care intră pe piaţa românească de furnizare, după Hidroelectrica. Suntem hotărâţi să transformăm acest proiect esenţial într-un pilon de competitivitate pe piaţa de furnizare, stabilitate economică şi socială”, a afirmat Burduja.