Întrebat când ar putea crește salariul minim în România, premierul Marcel Ciolacu a dat drept exemplu Germania, unde nu se taie salariile, însă creșterile trebuie suportate de economia reală.
Astfel, șeful Executivului a asigurat că nu va tăia salariile, tocmai de aceea vor majora salariul minim.
„De exemplu, în Germania salariul minim anul trecut a crescut de trei ori. Este un mecanism prin care îți ții lucrătorii în țară. Cu adevărat acest lucru trebuie suportat și de către economia reală. Dacă vor fi scoase parte din facilități, de exemplu în construcții. Discuțiile sunt foarte clare ca să și mărim salariul minim astfel încât e dreptul dumneavoastră să dați breaking news că Ciolacu taie salariile. Nu le tai și tocmai de aceea vom mări salariul minim astfel încât să nu piardă nimeni la salariu”, a declarat acesta pentru Antena 3 CNN.
Se vor elimina facilitățile fiscale din construcții și agricultură?
Cât despre eliminarea facilităților fiscale din construcții și agricultură, Marcel Ciolacu a spus că încă se discută pe acest subiect. Acesta a vorbit, de asemenea, despre legea TVA diferențiat, dând dreptate Comisiei că trebuie să existe o ordine și că România nu poate veni cu 7 tipuri de TVA.
„Și am convenit că 9% rămâne mâncarea, rămâne medicamentele, rămân protezele. Iertați-mă, de ce la cluburi este 5% TVA? E normal acest lucru? Sunt mult prea multe excepții în România, lucru pe care nu l-a spus numai Comisia, ci și toate forurile financiare. Ce vrem? Să pierdem toate fondurile europene și să intre în România într-un colaps? Eu nu am să fac acest lucru, indiferent de ce voci vor apărea”, a declarat premierul.
Salariul minim brut ar urma să crească de la 1 septembrie
De la 1 septembrie, salariul minim brut ar urma să crească în România la 3.300 de lei, de la 3.000 de lei brut (1.898 de lei net).
Va fi majorat, de asemenea, salariul minim brut al angajaților din construcții, de la 4.000 de lei, cât este în prezent, la 4.500 de lei.
Aceste măsuri fac parte dintr-un pachet fiscal mai mare, stabilit în urma discuțiilor cu Banca Mondială și Comisia Europeană, menit să ducă la eliberarea tranșelor din PNNR și la ieșire României din procedura de deficit excesiv, care poate pune în pericol accesarea fondurilor europene cuvenite țării noastre.
Pro TV precizează totuși că Guvernul României decide majorarea salariului minim însă majorarea este făcută de mediul privat. De asemenea, majorarea salariul minim poate fi o sursă importantă de venit suplimentar pentru stat: se vor încasa impozit pe venit, contribuții de sănătate și de pensii de la salarii mai mari.