România își continuă demersurile pentru a deveni membru cu drepturi depline în Spațiul Schengen, inclusiv la frontierele terestre. Premierul Marcel Ciolacu a făcut recent declarații optimiste, indicând progrese semnificative în dialogul cu partenerii europeni.
Premierul Ciolacu: Schengen terestru, o certitudine
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat ferm că anul acesta, România va reuși să intre în Spațiul Schengen și cu granițele terestre. Anunțul a fost făcut joi seară, la România TV.
În cadrul emisiunii, liderul Guvernului a subliniat că acest obiectiv va fi atins până la finalul anului.
„Am rezolvat Schengen-ul, maritim şi terestru, şi până la sfârşitul anului o să închidem şi terestru”, a spus Ciolacu, reiterând angajamentul său pentru finalizarea acestui demers.
Încrederea premierului în atingerea obiectivului
Întrebat dacă există certitudinea că acest rezultat va fi atins, premierul Ciolacu a răspuns cu încredere.
„Anul acesta România va intra în Schengen terestru. Cu certitudine”, a afirmat acesta, subliniind fermitatea poziției sale.
Premierul a precizat că informațiile pe care le deține îi oferă încrederea necesară pentru a face aceste declarații, însă nu a dorit să intre în detalii specifice.
„Atât eu, cât şi ministrul de Interne, cât şi ministra de Externe, am avut un dialog bun cu partenerii noștri în cadrul Uniunii Europene, austrieci”, a adăugat Ciolacu, referindu-se la negocierile purtate.
Autoritățile române luptă intens pentru Schengen
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a confirmat vineri că autoritățile române depun eforturi intense pentru a finaliza aderarea la Spațiul Schengen în totalitate.
Predoiu a explicat că, pentru ca România să devină membră completă, trebuie respectate criteriile tehnice ale tratatului Schengen, după care va urma o decizie politică.
„Ne luptăm cu ghearele și cu dinții în această direcție”, a spus ministrul, subliniind efortul susținut al autorităților pentru a atinge acest obiectiv până la 31 decembrie.
Etapele de până acum ale aderării
La data de 31 martie 2024, România a devenit oficial stat membru al Spațiului Schengen, fiind eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime.
Astfel, persoanele care tranzitează granițele aeriene, prin aeroporturi, și maritime, prin porturile de la Marea Neagră, nu mai sunt supuse controalelor de frontieră atunci când se deplasează către sau dinspre alte state membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene (cu excepția Ciprului și Irlandei).
Totuși, în prezent, la frontierele terestre ale României încă se efectuează verificări.
Lista actuală a statelor membre
În prezent, Spațiul Schengen include un număr vast de state, printre care Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria și România. Pe lângă acestea, fac parte din Schengen și Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.
Eforturile pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre reprezintă ultimul pas important pentru România în procesul de integrare completă în Spațiul Schengen.