UPDATE Marcel Ciolacu a făcut propunerea de comisar european: E important un portofoliu cât mai relevant

ciolacu von der leyen

SURSA FOTO: Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu l-a propus pe Victor Negrescu pentru funcția de comisar european din partea României, potrivit surselor guvernamentale. Propunerea ar fi deja agreată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Negrescu ar urma să primească un portofoliu cu o componentă economică.

UPDATE

„În ceea ce privește comisarul, am mers cu un nume. El este actualul vicepreşedinte al Parlamentului European, Victor Negrescu. Normal că ne-am făcut un plan, un calendar. Noi sperăm ca cel târziu, luni, să trimitem propunerea din partea României.

Nominalizarea comisarului european este atributul exclusiv al primului ministru. Normal, voi avea o discuție și cu președintele PNL, Nicolae Ciucă, dar și cu președintele României, pentru că președintele României reprezintă România la Consiliul European.

Fără să-l supăr pe Victor Negrescu, cel mai important pentru România este să aibă o negociere cât mai bună, să avem un portofoliu cât mai relevant.

Eu am venit la Bruxelles să discut cu doamna președinte a Comisiei Europene. Și înainte de postarea domnului Ciucă și după postarea dumnealui, am spus că nu voi înainta oficial un nume, fără să avem o discuție înainte”, a transmis Marcel Ciolacu într-o conferinţă de presă joi, 22 august, la Bruxelles.

Ştirea iniţială

Marcel Ciolacu îl propune pe Victor Negrescu pentru funcția de comisar european

Premierul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit joi la Bruxelles cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a discuta despre stadiul implementării PNRR și pentru a propune candidatul României pentru funcția de comisar european.

Potrivit surselor guvernamentale, Marcel Ciolacu l-a propus pe Victor Negrescu pentru funcția de comisar european, o alegere care a fost deja agreată de președinta Comisiei Europene. Premierul a solicitat ca Negrescu să primească un portofoliu cu o componentă economică, având în vedere expertiza acestuia în bugetul Uniunii Europene. Cu toate acestea, portofoliul final nu a fost încă stabilit.

„Este agreat și de ea”, au declarat sursele pentru Antena 3 CNN, referindu-se la Ursula von der Leyen.

Chiar dacă discuțiile au avansat, nu se așteaptă ca portofoliul specific să fie decis în această vizită.

Stadiul implementării PNRR, o altă temă de discuție

Pe lângă nominalizarea comisarului european, Ciolacu a discutat cu Ursula von der Leyen despre stadiul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceste discuții sunt cruciale pentru a asigura finanțarea proiectelor majore în România și respectarea termenelor asumate în fața Comisiei Europene.

Premierul a subliniat importanța unei bune colaborări între România și instituțiile europene pentru a atinge obiectivele de dezvoltare și modernizare ale țării.

Paritatea de gen și nominalizarea comisarilor europeni

Ursula von der Leyen a subliniat importanța parității de gen în viitoarea Comisie Europeană, solicitând fiecărui stat membru să propună doi candidați, o femeie și un bărbat. Totuși, România a ales să propună doar un bărbat pentru această funcție, după ce a avut două femei comisari europeni în mandatele anterioare.

Premierul Marcel Ciolacu a argumentat că România are dreptul să propună un bărbat, în contextul celor două nominalizări feminine anterioare. Deși această alegere nu respectă recomandarea von der Leyen, propunerea lui Victor Negrescu este susținută la nivel politic.

SURSA FOTO: Facebook, Victor Negrescu

Procesul de nominalizare și confirmare

Conform legislației europene, fiecare țară membră trebuie să propună un comisar european, iar Comisia Europeană trebuie să aprobe această propunere. După aprobarea la nivel național și european, Victor Negrescu va trebui să treacă prin audieri în Parlamentul European. Dacă va fi confirmat, el va ocupa funcția de comisar pentru următorul mandat de cinci ani.

România a mai avut patru comisari europeni până în prezent: Leonard Orban, Dacian Cioloș, Corina Crețu și Adina Vălean. Cu Victor Negrescu, România va continua să aibă un rol important în viitorul Uniunii Europene, mai ales într-un portofoliu economic care să sprijine dezvoltarea țării în acest domeniu.

Ce candidații au propus până acum statele membre?

Austria: Magnus Brunner
Funcția actuală: Ministrul de finanțe

Belgia: Necunoscut

Bulgaria: Necunoscut

Croația: Dubravka Šuica
Funcția actuală: Comisar european pentru democrație și demografie

Cipru: Costas Kadis
Funcția actuală: Decan interimar al Facultății de Științe ale Sănătății din cadrul Universității Frederick din Cipru (anterior a fost ministru al sănătății, educației și culturii, precum și al agriculturii și mediului din Cipru)

Cehia: Jozef Síkela
Funcție actuală: Ministru al industriei și comerțului

Danemarca: Necunoscut

Estonia: Kaja Kallas
Funcția actuală: A demisionat din funcția de prim-ministru al Estoniei în iulie, după ce a fost aleasă de liderii UE drept următorul șef al politicii externe a blocului

Finlanda: Henna Virkkunen
Funcția actuală: Membru al Parlamentului European

Franța: Thierry Breton
Funcția actuală: Comisar european pentru piața internă și servicii

Germania: Ursula von der Leyen
Funcția actuală: Președintele Comisiei Europene

Grecia: Apostolos Tzitzikostas
Funcția actuală: Guvernator al Macedoniei Centrale

Ungaria: Olivér Várhelyi
Funcția actuală: Comisar european pentru vecinătate și extindere

Irlanda: Michael McGrath
Funcția actuală: Ministrul irlandez al finanțelor

Italia: Necunoscut

Letonia: Valdis Dombrovskis
Funcția actuală: Vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru o economie care funcționează pentru oameni/comisar european pentru comerț

Lituania: Andrius Kubilius
Funcția actuală: Membru al Parlamentului European

Luxemburg: Necunoscut

Malta: Glenn Micallef
Funcția actuală: A demisionat din funcția de șef de cabinet al premierului maltez Robert Abela în iunie

Olanda: Wopke Hoekstra
Funcția actuală: Comisar european pentru combaterea schimbărilor climatice

Polonia: Piotr Serafin
Funcția actuală: Ambasadorul Poloniei la UE

Portugalia: Necunoscut

România: Necunoscut

Slovacia: Maroš Šefčovič
Funcția actuală: Vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru „European Green Deal”/Vicepreședinte al Comisiei pentru relații interinstituționale

Slovenia: Tomaž Vesel
Funcția actuală: Avocat, fost președinte al Curții de Conturi slovene

Spania: Teresa Ribera
Funcția actuală: Viceprim-ministru al Spaniei și ministru pentru tranziție ecologică

Suedia: Jessika Roswall
Funcția actuală: Ministrul suedez pentru afaceri europene