Marcel Ciolacu a impus o condiție pentru comasarea alegerilor. Anunțul a sosit în contextul în care coaliția a discutat în ultima vreme despre comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale, dar și despre comasarea primului tur al prezidențialelor cu alegerile parlamentare.
Marcel Ciolacu vrea să primească un program clar
Premierul susține că își dorește să „închidă”cât mai repede decizia cu privire la comasare. Totuși, nu va face nicio modificare legislativă fără să primească un calendar al alegerilor dinainte.
„Îmi doresc sa închidem cât mai repede decizia pe comasare. Nu vom face nicio modificare legislativă fără să știu un calendar al alegerilor dinainte”, a spus Marcel Ciolacu.
Astfel, șeful PSD a transmis în Guvern că nu se va opera nicio modificare a Codului Administrativ, până când nu se știe data exactă a alegerilor.
Anterior, social-democratul a declarat că nu se opune comasării alegerilor. În acest fel, spune el, participă mai mulți români la vot și se fac economii la bugetul de stat.
„Făcând această comasare, mai mulţi români participă la vot”, a spus şeful Executivului.
Amintim că au avut loc discuții și despre comasarea alegerilor legislative cu turul întâi al alegerilor prezidențiale. Totuși, șeful PSD le-a spus colegilor din coaliție să aibă răbdare.
„Haideţi să terminăm întâi cu prima comasare, ca să ajungem la a doua. Nu este nicio decizie politică”, a spus Ciolacu.
Emil Boc a vorbit despre problema comasării alegerilor
La rândul lui, Emil Boc a susținut că este legală comasarea alegerilor. Potrivit politicianului, acest lucru se va întâmpla și în alte state europene.
Totuși, este doar o chestiune de oportunitate, spune primarul Clujului.
„Sunt 9 state care în iunie, organizează simultan alegeri europarlamentare cu simultan cu alegeri locale regionale. Vedem alții care spun că un atentat la democrație, că se fură, că se fac mașinațiuni, știți la cine refer.
Noi trebuie să ne uităm și să vedem dacă ceea ce se face, ceea ce se propune este în consonanță cu legea, este în consonanță cu practica europeană, este posibil să se facă și atunci, legal, este? Da, este! Se poate face? Alții fac din Uniunea Europeană? Fac! Este posibil să se implementeze? Da!”, a declarat Emil Boc la Napoca Live.
Acesta a amintit și de momentul în care a organizat alegeri comasate, pe vremea când era prim-ministru.
„Eu ca prim-ministru, am organizat în 2009 simultan alegeri prezidențiale, turul unu, cu un referendum pe care l-am avut atunci și n-a fost nicio problemă s-au organizat și a fost foarte bine și au mai fost și în 2019, dacă vă amintiți bine, referendum odată cu cu alegerile.
Deci aceste lucruri chiar noi în România le-am organizat, iar a nu avea încredere că oamenii nu vor fi să aleagă între buletinele de vot, asta înseamnă practic o ofensă la adresa cetățeanului.
Eu cred că după 30 de ani democrație, cetățenii știu, știu ce trebuie să fac atunci când merg la vot. Eu nu cred că nu putem avea încredere în cetățeni, că ei nu vor știi să diferențieze alegeri pentru Parlamentul European de alegerile pentru primar, să fim serioși. Cred că după 30 de ani de democrație, acest lucru, repet, îl știe fiecare, iar cei care se opun, practic le de dau un vot de plan cetățeanului pe care nu-l consideră capabil să să discearnă și să facă alegerile potrivite.
Alegerile le face cetățeanul în urna lui, acolo în cabina de vot. Acea alegere o face cetățeanul, că o face în iunie, să o face în octombrie, tot cetățean o face, dar dacă putem să le facem împreună, să economisim și timp, și bani, atunci de ce să nu se facă? Dar, repet, e o decizie de oportunitate, pe care până la urmă cei de la nivel național o vor lua”, a mai spus Boc.