Ciuma pensiilor speciale trebuie să se termine
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri că liderii coaliţiei şi-au asumat stoparea risipei de la stat şi că este necesar să se termine odată cu „această ciumă numită pensii speciale”, adăugând că trebuie ca cei trei lideri să se aşeze la masă şi să găsească cele mai bune soluţii şi „să vorbească despre secretarii de stat”.
„Aş vrea astăzi să vorbesc de un subiect mult discutat şi în spaţiul public, şi în coaliţie: stoparea risipei de la stat. Este un lucru pe care ni l-am asumat toţi trei şi un lucru nu neapărat că există un anumit deficit sau pentru că trebuie odată să terminăm cu această ciumă numită pensii speciale în România. Şi vă spune unul care, atât eu, cât şi colegii mei am trecut printr-o ciumă şi ne-am vindecat, cred că este momentul să vindecăm anumite răni în societate şi să intrăm într-o echitate socială. Nu facem pentru că PSD vrea nu ştiu ce impozitare progresivă, n-o facem nici din solidaritate, cum vrea de obicei domnul Kelemen Hunor, nu facem nici pentru menţinerea cotei unice, cum vrea domnul preşedinte Nicolae Ciucă, facem aceste lucruri pentru că s-a ajuns prea departe”, a afirmat Ciolacu la Congresul UDMR.
El a spus că este vorba despre „nişte lucruri mici”, acceptate timp de 30 de ani.
„Şi suntem şi noi vinovaţi – cu adevărat, nu în egală măsură, nu pot să fiu la fel de vinovat ca domnul Cîţu, de exemplu -, dar cu toţii trebuie să înţelegem că nu mai suportă românii, nu mai suportă nedreptatea, s-au săturat să le spunem ca ei să mai accepte inflaţia, să mai accepte scumpirile şi noi, cu asemenea forţă politică creată în această coaliţie, să nu găsim soluţii. S-au săturat să dăm vina unii pe alţii”, a adăugat liderul PSD.
Trebuie reparate lucruri
Ciolacu s-a adresat primarului Timişoarei, Dominic Fritz, care este membru al USR, menţionând că atunci când nu a fost căldură în Timişoara, coaliţia de guvernare a fost corectă şi nu a avut nicio reţinere să ajute.
„Nu cred că mai aşteaptă cineva de la noi să găsim vinovaţi, să găsim motive: de ce nu a fost căldură în Timişoara, de ce nu s-a acţionat pentru că, vezi Doamne, formaţiunea politică care îl pe reprezintă pe domnul primar nu mai face parte din guvernare şi deci trebuie să fie pedepsiţi timişorenii. Nu s-a întâmplat acest lucru, domnul primar. Domnul prim-ministru – şi vă spun fiindcă am fost martor – mi-a dat telefon şi mi-a spus: „Marcel, trebuie să ajutăm Timişoara”. Nimeni n-a avut nicio reţinere. S-au dus vremurile acelea, cu adevărat reprezentaţi USR, deci se confirmă faptul că nimeni nu-i perfect, dar această coaliţie a fost corectă”, a explicat Ciolacu.
El a mai spus că „această coaliţie încearcă să repare lucruri, fiindcă acum a venit nota de plată, după pandemie, după o criză energetică”.
„Niciodată nu au fost atâtea crize suprapuse. Această coaliţie încearcă să plătească tot pe notele de plată din ultimii 30 de ani şi toate greşelile făcute, fiindcă nu se mai poate. România are nevoie de reforme, reformele costă, reformele au impact. Acum, când ne apucăm de reforme şi de chibzuiala banului public, am înţeles că se fac socoteli şi că nu-i prea mare impozitul ăla, nu se adună prea mulţi oameni, uitând de un lucru fundamental: nu banii contează. Toată lumea care vorbeşte la anumită economie, cică nu-i mare economie. Nu, fiecare economie, în primul rând, contează, dar contează mai ales nedreptatea. (…) Contează foarte mult banii europeni pentru investiţii, contează, în primul şi în primul rând, reformele din PNRR, reformele europene pe care trebuie să le implementăm. Nu cred că lumea ne judecă după ceea ce găsim să explicăm la televizor, ne judecă pe ceea ce facem”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Ne trebuie un aparat bugetar mai suplu
Acesta i-a mulţumit ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, arătând că acesta a avut o poziţie echilibrată, a chibzuit banul public astfel încât să fie alocări în toată România şi „a fost omul care a adus echilibrul şi între cele două mari partide: Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal”.
Liderul PSD a apreciat că trebuie închise „discuţiile eterne că a venit această coaliţie şi va da oameni afară”, iar liderii coaliţiei să se aşeze la masă şi să găsească cele mai bune soluţii şi să vorbească despre secretarii de stat.
„Oameni buni, ne trebuie un aparat bugetar mai suplu. Asta nu înseamnă că noi am venit acum şi vom da oamenii afară, asta înseamnă că în administraţiile locale, în administraţiile centrale trebuie să rămână oamenii buni, trebuie să rămână oamenii care înţeleg ce rol au în acele administraţii şi pe cine reprezintă, trebuie făcut acest lucru. Şi aşa este prea târziu.
Trebuie să ne aşezăm toţi trei la masă şi să găsim cele mai bune soluţii şi să vorbim despre secretarii de stat. Trebuie să înţelegem că ăsta este rostul nostru. Nu putem, în continuare, doar să cerem de la români. Este un moment istoric, un moment pe care ni l-am asumat şi trebuie să facem faţă acestor provocări. Şi sunt convins că, alături de domnul prim-ministru Nicolae Ciucă şi alături de domnul Kelemen Hunor vom face faţă acestor provocări care sunt şi în acest moment şi vor urma în continuare”, a mai spus Ciolacu.