O comisie specială din cadrul Secretariatului de stat pentru revoluționari, organism aflat în subordinea Guvernului, a respins cererea lui Marcel Ciolacu de a fi declarat luptător cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989.

Cel care a cerut analiza a fost șeful Secretariatului de stat, Mihai Iulian Dodu, printr-o adresă din 19 iunie, potrivit documentului oficial.

Marcel Ciolacu nu a îndeplinit condiţiile

„În urma verificării înscrisurilor din dosarul administrativ, comisia constată că în perioada 14-22 decembrie 1989 domnul Ion Marcel Ciolacu nu a îndeplinit condiţia cumulativă de a ocupa şi apăra obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, în locaţiile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, respectiv ora 12.10, motiv pentru care comisia respinge cererea LRD nr. 6725/02.04.2022 cu majoritate de voturi”, se arată într-un document oficial al instituţiei.

Cererea LRD înseamnă cerere de acordare a titlului de luptător cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989.

De ce a fost necesară verificarea

Documentul oficial arată că verificarea a venit ca urmare a comunicării de către DNA a clasării unui dosar ce privea calitatea de luptător determinant a lui Ciolacu.

Trebuie spus că secretarul de stat Mihai Iulian Dodu, care ar fi trebuit să conducă ședința comisiei, a fost considerat incompatibil cu analiza dosarului pentru că premierul Marcel Ciolacu este șeful său direct în cadrul Guvernului. Ca atare, la ședința a participat un alt angajat al Secretariatului de stat, Mihail Valentin Gadină.

Liderul PSD a susținut că a luptat în cadrul Revoluției la Buzău

Marcel Ciolacu a susținut că a făcut Revoluția la Buzău și avea, încă din anii ’90, certificat de „luptător remarcat pentru fapte deosebite”. În 2019, el a depus cerere pentru a obține cel mai nou titlu introdus prin lege: cel de „luptător cu rol determinant în victoria Revoluției Române”.

Acțiunea a fost blocată de faptul că DNA deschisese un dosar penal in rem privind certificatele de revoluţionar, care îl viza, printre alţii, şi pe Marcel Ciolacu, care însă a fost clasat între timp.

În prezent, 12.931 de persoane au certificate de revoluționari. În luna mai a acestui an, indemnizația a fost de 1.902 lei.