Marcel Ciolacu a salutat adoptarea de către Administraţia SUA a Strategiei privind Marea Neagră

Marcel Ciolacu

SURSĂ FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Joi, pe data de 10 august, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu ambasadorul James O’Brien, coordonatorul Biroului pentru aplicarea Sancţiunilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Cei doi au discutat despre climatul de securitate la Marea Neagră, în contextul recentelor atacuri ruseşti asupra unor obiective de infrastructură din Ucraina.

Marcel Ciolacu a salutat adoptarea de către Administraţia SUA a Strategiei privind Marea Neagră, precum şi deschiderea Guvernului României de a conlucra strâns în perioada următoare pentru realizarea obiectivelor strategice, a transmis Executivul într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, partea română a exprimat, totodată, aprecierea pentru adoptarea de către Senatul american, a legii privind autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act/NDAA), care include şi proiectul de lege Black Sea Security Act. Acesta reprezintă un nou semnal privind sprijinul puternic, bipartizan, de care securitatea Mării Negre, ca regiune de importanţă strategică pentru comunitatea euro-atlantică, se bucură la nivelul Congresului SUA şi care se alătură deciziilor importante, de conturare a unui cadru strategic de abordare a regiunii Mării Negre de către Administraţia SUA, inclusiv în urma dialogului şi consultării apropiate cu România.

Stabilitatea Republicii Moldova, esențială pentru securitatea regiunii Mării Negre

În acest context, cei doi oficiali au reafirmat sprijinul pentru securitatea şi stabilitatea Republicii Moldova, ca parte esenţială pentru securitatea regiunii Mării Negre, se mai arată în comunicat.

Pentru partea română, rămâne o prioritate utilizarea şi dezvoltarea capacităţilor de tranzit deja existente şi angrenarea sprijinului, inclusiv financiar, al Statelor Unite ale Americii şi al Comisiei Europene pentru proiecte ce vizează creşterea capacităţilor de stocare şi export prin porturile de la Galaţi şi Constanţa, conform sursei menţionate, a transmis Guvernul României.

Potrivit comunicatului, întrevederea a prilejuit o bună oportunitate de a trece în revistă cooperarea economică, precum şi schimburile comerciale bilaterale în creştere, dar şi investiţiile americane din România.

Au fost evidenţiate şi apreciate, de asemenea, eforturile comune privind progresele în materie de includere a României în Programul Visa Waiver, mai precizează sursa citată.

Angel Tîlvăr, întrevedere cu James C. O’Brien

Tot joi, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întâlnire cu cu ambasadorul James C. O’Brien, din cadrul Departamentului de Stat al SUA şi cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec.

”În cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte care au vizat, în principal, cooperarea bilaterală româno-americană, în cadrul Parteneriatului Strategic România-SUA, precum şi aspecte relevante pentru situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Apărării.

”Parteneriatul Strategic româno-american este mai puternic ca oricând”, a declarat ministrul.

”România este astăzi un partener de încredere şi valoros, demonstrează ambiţie, voinţă politică, capacitatea de a contribui la implementarea priorităţilor comune viitoare, inclusiv prin asumarea fermă a rolului de furnizor de securitate în regiune”, a adăugat Angel Tîlvăr.

Angel Tîlvăr a salutat adoptarea Legii de Autorizare a Apărării Naţionale în Senatul SUA

Oficialul român a salutat adoptarea, la 27 iulie, în Senatul Statelor Unite, a Legii de Autorizare a Apărării Naţionale (National Defense Authorization Act), care include şi Legea privind securitatea Mării Negre, printr-un amendament introdus de senatorii Jeanne Shaheen şi Mitt Romney, se arată în comunicat.

”Acest aspect reprezintă o reconfirmare a angajamentului şi sprijinului constant al SUA pentru stabilitatea regională, regiunea Mării Negre fiind o zonă de interes strategic pentru NATO, fapt confirmat şi în declaraţiile ultimelor summit-uri aliate de la Madrid şi Vilnius”, mai precizează sursa citată.

Potrivit MApN, ministrul Tîlvăr a condamnat ferm atacurile nediscriminate ale Federaţiei Ruse asupra infrastructurii civile de export a grânelor ucrainene, cu impact asupra securităţii alimentare globale.

”De asemenea, a evidenţiat sprijinul României faţă de partenerul ucrainean. Ministrul Apărării naţionale a reconfirmat angajamentul României pentru asigurarea securităţii regionale şi a mulţumit partenerului american pentru prezenţa persistentă a forţelor armate ale SUA în România şi în regiunea Mării Negre, cel mai important pilon al consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic”, se mai arată în comunicat.