Premierul Marcel Ciolacu spune că aderarea României la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) va aduce un viitor mai bun pentru copiii noștri.
Aderarea la OCDE, comparată cu intrarea în UE de către Marcel Ciolacu
Prezent la Comitetul Național pentru aderarea României la OCDE, Marcel Ciolacu a declarat că aderarea la OCDE este la fel de importantă precum intrarea României în UE și NATO. Comitetul Național a reunit reprezentanții principalelor instituții publice centrale implicate în procesul de aderare.
„Este cel mai important obiectiv de țară după integrarea în Alianța Nord-Atlantică și în Uniunea Europeană pentru că va însemna un viitor mai bun pentru copiii noștri și siguranța că, orice decizie ar lua clasa politică, țara noastră a ales direcția corectă”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a trecut în revistă etapele parcurse în procesul tehnic de aliniere la standardele OCDE. El a amintit unul dintre rezultatele importante obținute până în prezent în procesul de aderare la Organizație. Din 22 septembrie 2023, România a devenit al 45-lea Stat Parte la Convenția privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale (Convenția anti-mită), unul dintre principalele instrumente juridice ale Organizației: Convenția reprezintă un element-cheie pentru combaterea activă a coruperii în tranzacțiile financiare internaționale, contribuind astfel la menținerea standardelor ridicate privind conduita etică.
Premierul a cerut instituțiilor să asigure resursa umană
Membrii Comitetului Național au discutat domeniile de acțiune necesare aderării la Organizație. În contextul etapelor care jalonează progresele la nivelul fiecărui Comitet sectorial OCDE în parte, în următorul an. Un element important în acest proces privește publicarea viitorului Studiu Economic de țară pentru România de către OCDE, anticipat în luna martie 2024.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a solicitat instituțiilor să asigure resursă umană dedicată procesului de aderare la OCDE. Și să colaboreze cu experții organizației.
”Beneficiem de un capital bun de imagine, inclusiv în dialogul direct cu statele membre OCDE. Rog atenție din partea tuturor instituțiilor în continuarea acestor etape, pentru menținerea dinamicii procesului de aderare”, a declarat premierul.
Coordonatorul național al procesului de aderare la OCDE, secretarul de stat Luca Niculescu, a menționat că la nivelul acestei organizații este apreciat sprijinul premierului României. Și ritmul bun din instituțiile implicate în acest proces.
România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație. România a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.