Update: Măsurile stabilite de Guvern

Ulterior, Guvernul a anunțat printr-un comunicat de presă, măsurile stabilite.

”Pentru a combate extinderea bolii, prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor se va interzice, pentru o perioadă de 30 de zile, la nivel naţional, mişcarea animalelor între ferme. Exporturile vor continua în această perioadă, mişcarea animalelor urmând să aibă loc pe culoare amenajate de autorităţile sanitar-veterinare şi cu păstrarea regulii de testare a fiecărui animal”, a transmis Executivul.

Conform documentului menționat, ANSVSA va continua discuțiile cu statele europene și non-europene care au relații comerciale cu România, pentru a asigura menținerea exporturilor în condiții de siguranță. Mai precis, ANSVSA va renegocia toate condițiile de export cu țările partenere, cu scopul de a sprijini și facilita exportul de ovine și caprine.

Ca răspuns la solicitările fermierilor, vor fi implementate măsuri suplimentare de control sanitar-veterinar la frontiera cu Ucraina, pentru a preveni posibila intrare în țară a animalelor bolnave. În plus, președintele ANSVSA, secretarul de stat Alexandru Nicolae Bociu, va merge în Timiș pentru a coordona împreună cu medicii veterinari gestionarea situației din județ, cauzată de apariția unor focare de pestă la rumegătoarele mici.

 Știrea inițială

Marcel Ciolacu a declarat că va implementa „soluții rapide” pentru a combate valul de pestă a micilor rumegătoare

Luni seară, premierul Marcel Ciolacu a declarat că va implementa „soluții rapide” pentru a combate valul de pestă a micilor rumegătoare, în urma unei întâlniri cu reprezentanții crescătorilor de animale.

El a subliniat că Guvernul este „dispus să depună toate eforturile” pentru a păstra deschise canalele comerciale cu țările care importă animale din România.

Ciolacu a subliniat că dialogul cu crescătorii a fost deschis și constructiv, având ca obiectiv comun minimizarea pagubelor și rezolvarea eficientă a crizei.

”Am convenit astăzi, împreună cu reprezentanţii crescătorilor de animale, o serie de soluţii rapide pentru a depăşi valul de pestă a micilor rumegătoare cu focare în câteva zone ale ţării. Am avut un dialog sincer cu aceşti oameni hotărâţi şi muncitori şi am ajuns la o concluzie clară: avem un interes comun prioritar, acela de a rezolva această situaţie de criză cu pagube cât mai mici pentru crescătorii de animale”, a scris, luni seară, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu.

Premierul a declarat că Guvernul României va face tot posibilul pentru a menține deschise relațiile comerciale cu țările importatoare de animale românești. Eforturile se vor coordona cu toate instituțiile relevante. Se pune accent atât pe piețele europene, cât și pe cele din țările arabe.

Guvernul României este dispus să facă toate eforturile, alături de de toate instituţiile cu atribuţii în domeniu, pentru a menţine deschise relaţiile cu statele importatoare de animale româneşti, atât din Europa, cât mai ales din ţările arabe”.

Premierul a spus că măsurile stabilite astăzi ar putea ajuta la depășirea obstacolului fără a impune restricții la exporturi

El a subliniat efortul uriaș necesar pentru creșterea animalelor și a apreciat munca depusă de crescători. Premierul a subliniat că este esențial să colaborăm pentru a urmări un interes comun.

”Măsurile convenite azi ne pot ajuta să depăşim acest obstacol fără să existe restricţii la exportul din ţara noastră! Ştiu ce efort urias înseamnă creşterea animalelor şi preţuiesc enorm munca acestor oameni! De aceea, este important ca, împreună, să ne urmărim interesul comun. Dacă toţi crescătorii de anumale câştigă bani din acest export, câştigă de fapt România”, a mai transmis premierul.

Marcel Ciolacu nu a furnizat informații detaliate despre soluțiile convenite cu crescătorii de animale.

Conform ANSVSA, la data de 29 august 2024, România avea 62 de focare de pestă a micilor rumegătoare. Acestea includeau 8 exploatații comerciale, 15 exploatații comerciale de tip A, 38 de exploatații nonprofesionale și o stână.

Rapoartele de notificare-confirmare indicau un total de 234.088 de animale, dintre care 221.420 erau afectate și înregistrate în focare după ucidere.