Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a adresat câteva cuvinte la Satu Mare, sâmbătă, subliniind că anul 2024 se va remarca prin multiple scrutine electorale și încercări de "divizare" din diverse direcții, însă este ferm convins că alegătorii, indiferent de originea lor etnică, vor înțelege că acestea nu sunt decât "provocări".
Ciolacu: În Ucraina se vorbește limba română și nu limba moldovenească
„Ne aflăm în anul 2024. Nu mai putem compara discursurile și România de la începutul anilor ’90. Este evident că coexistăm cu toții aici. Vorbind despre români de diverse etnii – maghiară, ucraineană, germană – care trăim împreună în România. Consider că acest lucru este o binecuvântare, nu un motiv de discordie și divizare”, a subliniat Marcel Ciolacu.
Acesta a menționat că are o relație de comunicare „excelentă” cu prim-ministrul Ucrainei, iar acesta din urmă a fost de acord că în Ucraina se vorbește limba română și nu limba moldovenească. La fel, conform lui Ciolacu, și prim-ministrul Republicii Moldova a recunoscut că în afara granițelor României există doar o limbă – limba română.
„Nu pot să uit sprijinul pe care l-am primit din partea cancelarului Olaf Scholz în procesul de aderare a României la Spațiul Schengen și nu numai. Prietenia cu cancelarul… Aceasta este esența apartenenței noastre la Uniunea Europeană. De fapt, de aici izvorăște forța noastră în acest moment, atât în lume, cât și în Europa”, a adăugat Ciolacu.
El a menționat că anul 2024 va fi unul marcat de alegeri, în care se vor încerca diverse „divizări”.
„Va fi un an electoral în care se vor încerca tacticile de divizare din toate părțile pentru a obține… nimic. Atât românii, cât și maghiarii, ucrainenii și germanii responsabili vor înțelege că acestea sunt doar provocări”, a concluzionat premierul Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: Sper să nu mai iasă breaking news-uri că am vândut Ardealul
Marcel Ciolacu a făcut declarații sâmbătă, în cadrul Conferinței Județene a PSD Satu Mare, subliniind necesitatea revenirii la un discurs public normal referitor la Transilvania. Acesta a accentuat că atât România, cât și Ungaria sunt state membre ale NATO și ale Uniunii Europene, având acorduri semnate pentru perpetuitate.
„Sunt profund convins că vor apărea titluri de ultimă oră: ‘Ciolacu susține drepturile românilor de etnie maghiară. Unde? Exact la Satu Mare!’ Sper să nu mai existe știri senzaționale că am vândut Ardealul. Dragi concetățeni, Transilvania este parte integrantă a teritoriului românesc. Facem parte din Uniunea Europeană, iar Ungaria este, de asemenea, membră a acesteia. Ambele țări sunt membre NATO și avem acorduri semnate pentru perpetuitate începând de acum. Haideți să punem capăt acestor afirmații absurde că Transilvania nu este teritoriu românesc. Nu este posibil să ne întoarcem la vremurile în care, după 35 de ani de democrație, să reînvie aceste dispute doar pentru a semăna discordie. După luni de zile de campanie, să uităm că avem vecini de altă etnie sau să uităm că ne-am unit destinele cu persoane de altă origine etnică și avem copii împreună, că ne întâlnim dimineața pentru o cafea și la prânz, la muncă, și că trăim împreună”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a menționat că vremurile în care discursul despre Transilvania provoca emoții au trecut și că viitorul în Europa se prezintă în alt mod.
Premierul Ciolacu a subliniat că lucrurile au evoluat considerabil și că fiecare persoană publică, prin acțiunile sale politice, ar trebui să contribuie la îndreptarea lucrurilor către normalitate.